Mi az összefüggés a hangok feldolgozása és a szellemi hanyatlás között?

  • 07.05.2018
  • Jáksó Nóra

Akik nehezen hallják beszélgetőtársukat zajos körülmények között, sokkal nagyobb valószínűséggel szenvednek enyhe memóriazavarban.

Az ilyen típusú hallásproblémát nevezzük Központi Auditív Feldolgozási Diszfunkciónak. Ezt a kifejezést olyan emberek hallászavarára alkalmazzák, akiknek a hallása csendes környezetben normális, ám zajos körülmények között már nehezen hallanak. Mivel ez a probléma nem hallószervi, hanem agyi eredetű, a rendellenességen a hangot felerősítő készülékek nem segítenek, hanem alternatív gyógykezelésre van szükség.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy ez a típusú hallásprobléma gyakran fordul elő demenciában, illetve Alzheimer-kórban szenvedőknél. A Washingtoni Egyetem idősek körében végzett egyik tanulmánya azt is megállapította, hogy nem csak a szellemi hanyatlás, hanem már az enyhe memóriaromlás is jelentősen fokozhatja a hallott információk agyi feldolgozásának zavarát.

Bár bizonyítást nem nyert, a kutatók feltevése szerint az emlékezetzavar és a központi auditív diszfunkció közös kiváltó oka a frontális lebeny diszfunkciója, azaz az agy homloklebenyének rendellenes működése.

Idősebb korban, ha hallásproblémával küzdünk, érdemes nem csak audiológus, hanem neurológus segítségét is kérni, hogy felderítsük, nem e áll szellemi hanyatlás a problémánk hátterében. Mindez egyaránt segíti a hallási és a kognitív funkciók rehabilitációját.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák