Miről árulkodhatnak a fülkagyló elváltozásai?

  • 15.10.2017
  • Jáksó Nóra

Bármily meglepő, fülkagylónk elváltozásai akár egy egészségi problémára is fényt deríthetnek. De az is előfordul, hogy mi magunk okozzuk a deformálódását.

1. Mit jelezhet az ún. Frank-jel?

Az elnevezését Dr. Sanders T. Frank amerikai orvosról kapta, aki elsőként fedezte fel a fül jellegzetes elváltozását szívbeteg páciensein. A Frank-jel nem más, mint a fülcimpa aljától a hallójárat nyílásáig átlósan futó ránc, mely a szívbetegség korai jele lehet, még mielőtt bármilyen más tünet jelentkezne. Ezen kívül cukorbetegségre, koszorúérbetegségre, valamint fokozott stroke-kockázatra utalhat. Egy amerikai tanulmányban 88 stroke-on átesett ember közül 78-nál megfigyelhető volt ez a jel. A kutatók pontosan nem tudják, mi okozza az összefüggést, és természetesen nem mindenki lesz szívbeteg, akinek ilyen átlós vonal található a fülén. Ám ha nekünk van ilyen, érdemes a szívünk állapotát ellenőriztetni.

2. Mire figyelmeztethet a pattanás a fülön?

Ha a fülkagylón vagy a környékén pattanások, bőrgyulladások vagy kinövések jelennek meg, az a vesék nem megfelelő működését, illetve túlterheltségét jelezheti. Nem csak felnőtteknél, de kisbabáknál is ugyanerre utalhat, ezért, ha az orvos észrevesz ilyen elváltozást az újszülött fülén, rögtön ellenőrzi a veseműködést. A kapcsolat abban gyökerezik, hogy a méhben a vesék kifejlődése a fülekkel egyidejűleg történik.

3. Karfiolfül: amit mi okozunk

A karfiolfül vagy más néven birkózófül nagyon gyakori a birkózók, bokszolók és harcművészek körében. Ha a fülkagylót gyakran éri ütés, a porcok megsérülnek, a bőr és a porc között pedig vérömlenyek alakulnak ki. A porcok csökkent vérellátása idővel a sejtek elhalásához vezet. A vérömlenyek miatt megnyúlt bőr és a heges kötőszövet miatt alakul ki a jellegzetes deformitás. De ez nem csupán a sportolóknál jelentkezhet. Az ékszerek, piercingek miatt kialakuló fülfertőzés is okozhatja. Minél hamarabb fordulunk orvoshoz, annál jobban megelőzhető a károsodás.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák