Passzív dohányos? Károsodhat a hallása!

  • 20.04.2015
  • Zahorján Ivett

„A dohányzás halált okozhat.” Ez áll majdnem mindegyik cigarettás dobozon. Mondjuk úgy, az elrettentés miatt. Dohányosként az ember ránéz, elszörnyülködik a szöveget kísérő illusztrációtól és a húsba vágó kijelentéstől, majd fogja magát és rágyúlt. Lehet, hogy ez az illető épp mellettünk áll. Sőt, megeshet, hogy napjában többször is előfordul, hogy a közvetlen környezetünkben kell tudnunk őt. A kutatások kimutatták: a passzív dohányzás a hallásra is káros.

Meglepő, de igaz. Azoknál, akik soha sem dohányoztak vagy évek óta leszoktak, mégis olyan környezetben kénytelenek élni, dolgozni, amelyben gyakori a dohányfüst, gyakrabban alakul ki halláskárosodás.

A témában végzett kutatás kimutatta, hogy a passzív dohányzás képes megnövelni a hallásvesztés fokozatát alacsony és közepes frekvenciára azok körében, akik soha nem dohányoztak!

A Miami Egyetem és a Floridai Állami Egyetem kutatói 3307 nem dohányzó önkéntes hallástesztjét elemezték. A vizsgálatba bevont emberek vérében ellenőrizték a nikotin egyik melléktermékének, a kotinin nevű vegyületnek a szintjét annak érdekében, hogy megállapítsák, ki és milyen mértékben volt passzív dohányos.

Kiderült, hogy a passzív dohányosoknál sokkal nagyobb volt a halláskárosodás kockázata, mint azoknál, akik nem ilyen környezetben töltötték idejüket. Mindez még egy okot szolgáltat arra, hogy kerüljük a cigarettafüstöt az élet minden területén!

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák