Rossz fogak is okozhatnak fülfájást

  • 10.04.2016
  • Czicze Andrea

Gyakran előfordul, hogy huzamosabb ideig éles fájdalmat érzünk füleinkben, a problémát azonban testünk más részének megbetegedése okozza. A garat daganatos elváltozásai, a nyaki csigolyák, a homlok, az arcüreg, a mandulák vagy a nyirokcsomók gyulladásos megbetegedései mind-mind okozhatnak fülfájást, ám sokszor bizony egy rossz vagy begyulladt fog is ludas lehet.

Fiatal felnőttkorban különösen a bölcsességfog okozhat sok problémát, egy állkapocsban maradt, előtörésében akadályozott bölcsességfog ugyanis nemcsak fogínygyulladáshoz, illetve fog körüli ciszták kialakulásához vezethet, hanem visszatérő fülfájást, sőt fülzúgást is okozhat. Egy gyökerénél begyulladt szuvas fog is hasonló tüneteket produkálhat, sőt a fülünkben jelentkező fájdalom sokszor annyira megtévesztő, hogy nem is gondoljuk, hogy fülünk helyett inkább fogainkat kellene megmutatni szakorvosnak.

Fog eredetű, fülbe sugárzó fájdalmat okozhat még rágóízületi, fogbél- (pulpa) és csontvelőgyulladás, valamint gyökércsúcsi, fogágy-, illetve ínytályog is, míg gyerekkorban a fogzás időszaka válthat ki rendkívül intenzív fülfájást. Jó hír, hogy a problémák legtöbbje szakszerű fogászati kezelés után teljesen megszüntethető, míg például a rágóízület gyulladása esetén az ízület tehermentesítése, izomlazítók és gyulladáscsökkentők alkalmazása vagy teljes beszédtilalom segít a betegség, valamint a vele járó fájdalom kezelésében.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák