Szív- és érrendszeri betegséghez vezethet a zaj?

  • 11.06.2018
  • Jáksó Nóra

A zaj olyan sejtszintű változásokat eredményezhet a testben, mely fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az Amerikai Kardiológusok Kollégiumának szaklapjában megjelent tanulmány szerint egyre növekvő számú bizonyíték támasztja alá, hogy a közúti és légi forgalom zaja hozzájárul a koszorúér-betegség, a magas vérnyomás, a stroke és a szívbetegség kialakulásához.

A tanulmány szerzői Dr. Thomas Munzel vezetésével korábbi kutatások eredményeit figyelembe véve azt a következtetést vonták le, hogy a zaj a testben stresszreakciót vált ki, mely a szimpatikus idegrendszer aktiválásával és megnövekedett hormonszinttel jár, s mindez olyan változásokat eredményez, mely szív- és érrendszeri károsodáshoz vezethet. A bizonyítékok tovább erősítik azokat a korábbi feltevéseket, melyek szerint a közlekedési zaj a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorainak – a magas vérnyomásnak és a cukorbetegségnek – a veszélyét is megnöveli, mivel a zaj összefüggésbe hozható az oxidatív stresszel, az érrendszer rendellenes működésével, és az anyagcsere-zavarokkal. Amikor a sejtekben a káros szabad gyökök kóros mennyiségben halmozódnak fel, akkor megbomlik az egyensúly a káros gyökök és az antioxidánsok között. Ez oxidatív stresszt okoz, ami nem csupán a szív-és érrendszeri megbetegedésekkel, hanem a cukorbetegséggel, tüdőbetegséggel, rákos és egyéb degeneratív betegségekkel is kapcsolatba hozható.

Ugyan a világ számos országában többféle módszerrel próbálják a zajterhelést csökkenteni – forgalomszabályozással, zajcsökkentő falakkal, alacsonyabb zajszinttel működő gumiabroncsokkal – további zajcsökkentő megoldások szükségesek, mivel a káros környezeti zajnak kitett népesség aránya egyre növekszik.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák