Túlhallás – Ha elviselhetetlenül hangos a környezet

  • 24.02.2019
  • Bordohányi Alexandra

Igen ritka, ám létező betegség a túlhallás, amely problémával küszködők túl zajosnak, fülsértően hangosnak érezhetik, hallhatják azokat a dolgokat, amelyek mások számára normális hangerejűek. A túlhalló személy számára nem csak a hangosabb, erősebb zajok ennyire kellemetlenek és zavaróak, hanem akár az olyan hangok is, mint a levelek vagy a papír zörgése, a csámcsogás vagy az üvegek csörömpölése.

A túlhallás – más néven hyperacusis – jelentkezhet csak az egyik, de akár mindkét fülben is. A betegség kialakulhat akár egyetlen erőteljesebb zajtól, hangtól, de fokozatosan is, hiszen a mindennapjaink során is ki vagyunk téve igazán fülsértő hangoknak, mint például a forgalom, az építkezések és hasonlók. Ezekben az esetekben a hallójárat sérülése okozza a betegséget, így az idővel akár önmagától is javulhat, de valószínűleg szükség lesz ekkor is fülészeti beavatkozásra. A hyperacusis emellett akkor is előfordulhat, ha valakit súlyosabb felsérülés ért, de időszakosan akár a stressztől is kialakulhat a probléma.

A túlhallás mértéke egyénenként eltérő lehet, ezért a kezelés módja is változó. A legtöbb esetben azonban egy halókészülékhez hasonló zajszűrő berendezés használatát javasolják a pácienseknek, amely fél-háromnegyed éves hordásával a normális szintre is vissza lehet állítani a hallást. Mivel a zajokra való érzékenység ingerültséget, dühöt is kiválthat, hiszen a rosszabb hallás fokozott stresszt jelent a szervezetnek, ezért a kezelés során akár pszichológus szakembert is érdemes bevonni a javulás érdekében.

A hyperacusis a lakosság nagyjából 2%-át érinti, a problémát viszont sokan nem veszik komolyan, pedig az életminőséget jelentősen ronthatja ez a betegség. Ha hasonló tüneteket tapasztal, ahelyett, hogy füldugó segítségével próbálja meg tompítani a zajokat, a fülsértő hangokat, mielőbb forduljon szakemberhez, hogy még visszafordítható legyen ez az állapot.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák