Védjük a fülünket ősszel is!

  • 24.09.2018
  • Babicz Beáta

Az őszi időszakban nem csak a hűvös, szeles időjárás kedvez a fülbetegségek kialakulásának, de az óvodai, iskolai úszástanfolyamok, sőt, a nem megfelelő fültisztítás is ideális feltételeket biztosítanak a kórokozók számára.

Melyek is a leggyakoribb fülbetegségek, milyen tünetekkel forduljunk orvoshoz?

A tartós fájdalom vagy halláscsökkenés mindig figyelmeztető jel. A tünetek hasonlóak lehetnek különböző fülbetegségeknél. Halláscsökkenést okozhat az egyszerű fülzsír, de a középfülgyulladás vagy hallójárat gyulladás is. Fájdalommal jár a fülkürt hurut, a középfül gyulladása, valamint a hallójárat gyulladás. A panasz mértéke alapján nehéz eldönteni, mennyire súlyos a baj, ezért fülfájdalom vagy halláscsökkenés esetén mindig forduljunk orvoshoz.

A rendszeresen a hallójáratba jutó klóros uszodai víz hallójárat gyulladást okozhat. Ennek oka, hogy huzamosabb idő elteltével, a klór hatására a vízben a fül érzékenyebb bőrrétege felázik, begyullad és megduzzad. Védekező ereje csökken, így a behatoló baktériumok előtt szabaddá válik az út.

A kifejezetten úszásra kialakított füldugó hasznos, mert megelőzi a víz hallójáratba kerülését. Fontos az úszás befejezése után a fej oldalra fordításával a hallójáratban esetleg bent maradt víz kirázogatása, a hallójárat kiszárítása. A hallójárat bőrében levő faggyúmirigyek a hámot bevonó, védőréteget termelnek, melynek eltávolítása felesleges, sőt káros lehet. A hallójárat külső részén termelődő váladék a bőrvédelem szempontjából fontos, és élettani jelentősége van. A fülzsír jelenléte minden ember fülében természetes, és minél többet törölgetjük, annál több termelődik. Elegendő, ha a fültisztításnál a törölközőt vetjük be, a bemenet tisztítására megfelelő egy vékony, összecsavart törölköző megnedvesített sarka is. Néhány csavaró, tekerő mozdulat segítségével tökéletesen kitisztítjuk a fülbemenetét. Ilyen módon nem toljuk be a fülzsírt, hanem óvatosan eltávolítjuk.

A kisgyermek szűk hallójáratába nem ajánlott semmilyen eszközzel benyúlni, ez különösen vonatkozik a fültisztító pálcikára. Pici gyermeknél a pálcikán lévő vattát babaolajjal átitatva a fülkagyló redőit érdemes körbetisztítani. Ha a kicsi fokozott fülzsírtermelésre hajlamos, célszerű időnként paraffinolajat cseppenteni a hallójáratba. Amennyiben túl sok fülzsír termelődik és dugóként elzárja a hallójáratot fájdalmat, halláscsökkenést okozhat.
Nem érdemes otthoni eltávolítással próbálkozni, mert a fülzsírdugó mélyebbre tuszkolása, a hallójárat sérülése és fájdalmas gyulladása lehet a következmény, ezért ilyen esetekben mindig forduljunk orvoshoz. Ha a gyermeknél gyakran alakul ki fülzsírdugó, segíthet a hallójáratba ismételten becseppentett paraffinolaj. Ez a patikában recept nélkül, cseppentős üvegben kapható.

Az őszi, változékony időjárás bizony beköszöntött, s bár sokan nem szeretnek sapkát viselni, egészségük érdekében mégis érdemes beszerezni néhány stílusos, egyéni darabot, hölgyek esetében pedig egy vidám, kellemes anyagú, fület takaró fejpánt is jó szolgálatot tehet.

Forrás: harmonet.hu

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák