Zajszennyezés a kórházakban

  • 14.04.2019
  • Jáksó Nóra

A zavaró zajoknak való kitettség egyre nagyobb problémát jelent a kórházakban.

A londoni King’s College egyetem egyik legújabb cikke arról számol be, hogy a kórházi zaj mind a betegek és családtagjaik, mind a kórházi dolgozók körében egyre nagyobb aggodalmat okoz. A British Medical Journal orvosi szaklapban megjelent írás szerint Nagy-Britanniában a kórházi betegek negyven százalékának zavarja a zaj az éjszakai pihenését. A helyzetet súlyosbítja, hogy a zajszint rendszeresen túllépi az nemzetközileg ajánlott maximális határértéket, és még az intenzív osztályokon is 100 dB feletti zajszintet lehet mérni.

Melyek a legfőbb kórházi zajforrások?

Sziréna, gurulós hordágy, kórházi gépek, fotocellás ajtó, telefoncsörgés, valamint a dolgozók, a látogatók és a betegek kommunikációja.

Hogyan hat a zaj a betegekre és a kórházi dolgozókra?

A zaj elsősorban a betegek nyugodt pihenését zavarja, ám hatással lehet a gyógyulás folyamatára is, minthogy összefüggésbe hozták a kórházi bentlét okozta stresszel, a fájdalmakra való fokozott érzékenységgel és a magas vérnyomással is. Természetesen a kórházi személyzet sem bújhat ki a káros zajhatás alól: a zaj akadályozza a dolgozók közötti párbeszédet, ingerlékenységet, bosszúságot és stresszt okoz, mely negatívan befolyásolja a munkahelyi teljesítményt, és a kiégéshez is hozzájárul.

Ugyanakkor nem minden zaj kellemetlen a betegek számára: egyes páciensek örülnek az ételhordó kiskocsi hangjának, hiszen az a finom ebéd érkezését jelenti, de a telefoncsörgés sem feltétlenül zavaró annak, aki számára ez egyet jelent azzal a pozitív érzéssel, hogy nincsen egyedül.

A különféle zajcsökkentő megoldások, például a zajelfedő háttérhangok alkalmazása ígéretesnek tűnik a betegek alvásminőségének javításában. Ám a betegek önmagukon is segíthetnek, ha kiváló minőségű füldugókat használnak a nyugodt pihenés érdekében.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák