6 érdekesség a cerumenről

  • 13.08.2017
  • Jáksó Nóra

Tudod, mi az a cerumen? Ez az orvosi elnevezése a fülzsírnak, melyet a legtöbben csak bosszantó piszoknak tartanak, melytől meg kell szabadulni. Pedig nélkülözhetetlen a fül számára, és számos érdekesség is kapcsolódik hozzá:

  1. Kémiai összetevői alapján a fülzsír elárulja gazdájáról az etnikumát, az egészségi állapotát, de még azt is, hogy mit evett.
  2. A beteg vizeletének juharszörpre emlékeztető szagáról elnevezett jávorfaszörp-betegség és egy ritka genetikai rendellenesség, az alkaptonuria két olyan betegség, melyek korábban kimutathatók a fülzsírból, mint a hagyományos vér-, illetve vizeletvizsgálattal.
  3. Kétféle fülzsír-típus létezik, a nedves és a száraz. A fülzsír-típusok speciális génhez köthetők: azok az emberek, akik Északkelet-Ázsiából származnak – Kínából, Koreából, Japánból – jellemzően a száraz típusba tartoznak, a más régiókban élő ősökkel rendelkezőknél azonban a nedves a jellemző.
  4. A fülzsír védőpajzsként óvja a hallószervünket, ugyanis gátolja a por, a baktériumok és más mikroorganizmusok bejutását, melyek irritációt, gyulladást és fertőzést okozhatnának. Fertőtlenítő hatása miatt használták egykoron sebgyógyításra is.
  5. A fülzsír hasonló szerepet tölt be a fülben, mint a könny a szemben. A fülzsír kenőanyag a fül számára, nélküle a hallójárat kiszáradna és viszketne. Valaha még a száraz ajkak elleni balzsamok egyik hatóanyaga is volt.
  6. A fülzsírnak köszönhető, hogy fülünk egy öntisztító szerv. Állkapcsunk mozgásakor, rágás közben, a felesleges fülzsír fokozatosan kiürül a hallójáratból. Csak akkor kell a fülzsír eltávolításához szakember segítségét kérni, ha például többször volt fülgyulladásunk vagy szűk a hallójáratunk, és ezért nem ürül kellőképpen a felesleges fülzsír.
Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák