7 érdekes tény a hallókészülékekről

  • 14.04.2019
  • Jáksó Nóra

Manapság még mindig sokan azt gondolják, hogy a hallókészülékek feltűnően nagyok, nehezen használhatók és öregítik a viselőjét, ám ez korántsem igaz! Hála a technológia fejlődésének, ma már igazán diszkrét, kényelmes és könnyen használható hallókészülékek könnyítheti meg az életünket. Íme, 7 érdekesség ezekről az okos készülékekről!

1. Növelhetik az élettartamot

A hallókészülék nem csak kapcsolatainkat, társasági életünket és életkedvünket dobhatja fel, hanem csökkenti a depresszió, a szellemi hanyatlás és a korai halál kockázatát is. Több tanulmány is összefüggést talált a kezeletlen halláscsökkenés és a korai elhalálozás rizikója között.

2. Nem csak az idősek segítőtársa

Bár még most is sokan úgy vélik, hallókészülékre csak az idősebb korosztályok szorulnak rá, sajnos egyre több fiatalnak van rá szüksége. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a világon 466 millió ember szenved valamilyen szintű halláskárosodástól, s ezek között 34 millió a gyerekek száma. A hangos zenének való kitettség miatt világszerte 1,1 milliárd 12-35 közötti fiatalt veszélyeztet a hallásromlás rizikója.

3. Kettőt kell viselni, akkor is, ha csak az egyik fülünkre hallunk rosszul

A tökéletes halláshoz mindkét fülünket használjuk, ezért ha javítani kell a hallásunkon, akkor is előnyösebb, ha mindkét fülbe kerül készülék, akkor is, ha csak az egyik fülünk szorul korrigálásra. Két készülékkel sokkal jobban megérthetünk másokat, természetesebb lesz a hallás, és segít beazonosítani, hogy a hangok mely irányból jönnek.

4. Enyhíthetik a fülcsengés tüneteit

A legmodernebb hallókészülékek között találunk olyat, melyek beépített tinnitus terápiás technológiával rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy egyedi hangjelekkel fedik el a fülcsengés kellemetlen tüneteit. Így tartós enyhülést nyújthatnak a fülzúgás ellen, de akár meg is szüntethetik a panaszokat.

5. Úszás közben is használhatók

Csak azért, mert hallókészüléket viselünk, nem kell lemondanunk semmilyen kedvenc időtöltésünkről, így az úszásról sem. Könnyen találhatunk a modern hallókészülékek között vízálló változatokat, melyekkel bátran víz alá merülhetünk.

6. Tökéletesen személyre szabhatók

Ahogy nincs két egyforma halláskárosodás, úgy nincsen két egyforma hallókészülék sem. Mindegyik egyedi beállítást igényel, hogy maximális hallásélményt nyújthasson a viselőjének. Sokan azért idegenkednek új hallókészüléküktől, mert nem megfelelő a hangzása, vagy mert teljesen eltérő hallásélményt nyújt, mint a régi készülékük. Ezért olyan fontos, hogy szakember vizsgálja meg a hallásunkat, az eredmények alapján ajánljon készüléket, és végezze el a szükséges beállításokat.

7. Apró technikai csodák

A mai digitális hallókészülékek babszem méretük ellenére sokkal többre képesek, mint bármely nagyméretű elődjük, a bennük rejlő pár milliméteres processzornak köszönhetően. Pontosan azokat a hangokat továbbítja és olyan erősséggel, melyekre egyedi komfortigényeink alapján be lett állítva. Bluetooth segítségével okostelefonhoz, MP3-lejátszóhoz, televízióhoz és számítógéphez is csatlakoztathatók, így kényelmesen és kristálytisztán élvezhetjük a fülünkbe érkező hangokat.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák