Pycnogenollal a fülcsengés ellen

  • 08.09.2019
  • Jáksó Nóra

A mediterrán térségben őshonos tengerparti fenyő segíthet a fülcsengés enyhítésében.

A növény értékes antioxidáns forrás: flavonoidokat, katekineket, proantocianidineket és fenolsavakat tartalmaz. Kérgének kivonata, mely pycnogenol néven vált ismertté, kedvezően hat a keringési rendszerre, jótékony hatású cukorbetegség esetén, segítséget jelenthet légzőszervi betegségeknél, és új reményt adhat a fülzúgásban szenvedők számára is.

A Panminerva medica című szaklapban megjelent korábbi tanulmány szerint a pycnogenol segítségével rövid idő alatt a fülzúgás jelentős enyhülése érhető el. A hatás annak köszönhető, hogy a pycnogenol serkenti a véráramlást a belső fülben, egészen pontosan a csigában. A vizsgálatban résztvevők enyhe, illetve közepes fokú tinnitustól szenvedtek, a fülzúgás ismeretlen eredetű volt. Egyik csoportjuk napi 150 mg, másik csoportjuk napi 100 mg pycnogenolt kapott átlagosan 34 napon át. A kontroll csoport nem kapott a kivonatból. A kezelés után – dózistól függetlenül – valamennyi pycnogenolt szedő résztvevőnél jelentősen enyhült a fülzúgás mértéke a csiga véráramlásának fokozódása révén, miközben semmilyen mellékhatást nem figyeltek meg.

Bár szükség van további vizsgálatokra, a pycnogenol segítséget jelenthet azok számára, akiknél más terápiás lehetőség eddig nem használt.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák