10 jel, ami halláskárosodásra utal

  • 27.05.2015
  • Trestyén Zsófia

A halláskárosodásnak különböző okai lehetnek, sőt a halláscsökkenésnek is eltérő típusai léteznek. A leggyakoribb ok: az öregedés miatti süketség. Általában a korral járó hallásvesztést befolyásolja a genetika, valamint az is, hogy élete során milyen hangerejű hangok érték az egyén fülét. Bár a hallásvesztés korral járó tünet, eltérő mértékben jelentkezik és mindenkire más hatással van, egy dolog azonban közös minden embernél, ez a folyamat fokozatosan megy végbe, ha pedig időben felismerjük és teszünk ellene, akkor képesek vagyunk lelassítani.

Összegyűjtöttük azokat a tüneteket, amelyek segítenek felismerni a kezdődő halláskárosodást.

1) Nehezen hallja az embereket a telefonban

Minden beszélgetés azzal kezdődik, hogy felhangosítja a telefon hangerejét? Ez bizony utalhat kezdődő halláskárosodásra, viszont, ha utcán telefonál és nagy a háttérzaj, akkor nem a fülében kell keresnie a hibát.

2) Nem tudja tartani a lépést a párhuzamosan zajló beszélgetésekkel

Normál esetben képesek vagyunk egy időben történő több párbeszédben is részt venni, az idő múlásával és hallóképességünk csökkenésével ezeket a szituációkat is egyre nehezebben tudjuk kezelni.

3) Túl hangosan hallgatja a tévét

Az önnel egy háztartásban élők már többször felrótták, hogy üvölt a televíziója. Ez az egyik első jele a kezdődő halláscsökkenésnek.

4) A nap végére elfárad, megfájdul a feje, csupán attól, hogy folyamatos kommunikációban volt a nap során

Ha romlik a hallása, akkor egyre nagyobb koncentrációt igényel, hogy részt vegyen egy-egy beszélgetésben. Jobban összpontosítania kell minden egyes szóra, amitől a nap végére kimerül. Egy hallókészülékkel könnyedén orvosolható lenne ez a probléma.

5) Zajos környezetben nehezebben tud becsatlakozni a társalgásba

Észrevette, hogy egy hangos étteremben, zajos munkahelyen jobban kell figyelnie arra, hogy mit mondanak önnek a beszélgetés további szereplői. Bizony ez is a halláscsökkenésre utaló jelek listájához írandó.

6) Egyre gyakrabban kérdez vissza: ”Tessék?”

Naponta három-négy alkalommal is visszakérdez, mert nem hallott valamit kristálytisztán. Ez is arra utal, hogy füle már nem a régi. Ha viszont valaki 15 méterről motyog valamit, ön pedig nem hallja, akkor nincs oka aggodalomra, a hiba nem az ön készülékében van.

7) Úgy érzi a környezetében élők motyogva beszélnek

Arra lett figyelmes, hogy azok, akik önhöz beszélnek motyogni kezdtek. Nem valószínű, hogy a világ összeesküdött ön ellen, csupán a hallása lett gyengébb.

8) Félrehallja, amit mondanak önnek

Többször került már vicces, vagy éppen kellemetlen szituációba, mert félreértett valamit. Az ilyen félrehallások is a rossz fülnek tudhatók be.

9) Kevésbé hallja meg a gyermekeket és a nőket

A gyerkőcök és a hölgyek más frekvencián beszélnek, így őket egy gyengébb fül, már nehezen hallja meg. Egy nagyothalló készülék viszont erre a problémára is megoldást nyújthat.

10) Ingerülté válik attól, hogy nem hallja azt, amit mások mondanak önnek

Az idegeire mennek a halkan beszélő embertársai. Pedig, nem mások lettek csendesebbek, hanem az ön füle lett ”idősebb”. Ha elfogadja ezt a tényt, s belátja, hogy szüksége van egy hallásjavító eszközre, nyugodtabbak lesznek a mindennapjai.

Ha bármelyik fenti jelenséget tapasztalja, forduljon mielőbb szakemberhez, hogy időben felismerjék a problémát, s tegyenek ellene, mielőtt komolyabbá válna a betegség. Ne feledje, ha korai szakaszban lépéseket tesz a halláskárosodás ellen, akkor tovább hallhatja unokái éneklését az óvodai, majd az iskolai ünnepségeken.

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák