3 tipp, hogyan válassz magadnak hallásvédőt

  • 17.11.2019
  • Jáksó Nóra

Zajos világunkban nem árt gondolnunk hallásunk védelmére, de olyan sokféle hallásvédő kapható, hogy nem könnyű kiválasztani a legmegfelelőbbet. Íme 3 tipp, ami segíthet ebben:

1. Válassz aszerint, milyen célból szeretnél hallásvédőt

Ha zajos környezetben dolgozol, érdemes mérlegelni, hogy a zaj folyamatos, vagy szakaszosan van jelen. Egy fültokot például könnyebb le-föl venni, mint egy füldugót. Ám ha például szem- vagy fejvédőt is viselsz munka közben, akkor egyértelmű a füldugó választása, ha a fültok mellett más védőfelszerelés nem férne el. Ha a zajszint változó, olykor csend van, aztán hirtelen erős a zaj, akkor zajszint-függő hallásvédőt is választhatsz, mely csendes környezetben minden hangot átenged, a nagy zajt viszont azonnal csillapítja. Az Alpine Worksafe füldugókat nem csak zajos munkahelyen, hanem otthoni, nagy zajjal járó barkácsolás közben is viselheted egész napon át. Az Alpine füldugók között azonban nem csak munkához való füldugókat találsz. Válaszd az Alpine PartyPlugot, ha koncertre vagy fesztiválra mész, és olyan zenei élményre vágysz, ahol a hallásod úgy van tökéletes biztonságban, hogy a zenei élmény maximális marad. Ha profi zenész vagy DJ vagy, az Alpine MusicSafe Pro és MusicSafe Classic neked lett kifejlesztve, mely szintén úgy védi a hallásod, hogy az ne befolyásolja a zene minőségét. Ha motorozol, a szélzaj ellen az Alpine MotoSafe nyújt maximális védelmet. A környezeti zajokat utazás közben az Alpine Flyfittel szűrheted ki, alvás vagy tanulás közben pedig az Alpine SleepSoft biztosíthatja a nyugalmat.

2. Vedd figyelembe, mekkora zajcsökkentésre van szükséged

Munkahelyi körülmények között általában a 10 decibeles zajcsökkentés elegendő, mert ez még a nagyon zajosnak mondható 95 dB-t is kellő mértékben csökkenti. Gyakorlatilag a 10 dB-es csökkentésre a legtöbb hallásvédő képes, ha helyesen van a fülbe illesztve. Egyes füldugóknak azonban éppen az a hátránya, hogy túlságosan elfedi a hangokat, és nem csak a kellemetlen zajokat csökkenti, hanem mások hangját is, ezért megnehezíti a kommunikációt. A zajcsökkentés pedig veszélyes is lehet, ha például a riasztó hangjára is süketté tesz a füldugó. Bár logikusnak tűnhet, hogy a nyugodt alváshoz olyan füldugót válasszunk, mely mindenféle hangot minimális szintre tompít, azért alvás közben is fontos, hogy bizonyos zajokra éberek maradjunk. Az Alpine füldugók pontosan így lettek kifejlesztve: a káros zajokat csillapítják, ám az emberi beszéd, a riasztó hangja, vagy a baba sírása továbbra is hallható marad. A zenészek számára megalkotott Alpine füldugók cserélhető szűrőkkel rendelkeznek, melyek a szerint váltogathatók, milyen mértékű csillapításra van szükség.

3. Fontos szempontok: a kényelem és a higiénia

A füldugó kiválasztásánál fontos szempont, hogy naponta hány órát szeretnéd viselni, érzékeny vagy-e az anyagára, és kényelmesen illeszkedik-e a füledbe. A viaszos és szilikonos füldugókról érdemes tudni, hogy mivel nem légáteresztőek, olyan nedves és meleg környezetet teremtenek a hallójáratban, mely ideális táptalajt biztosít a baktériumok és gombák szaporodásához. A szivacsos füldugók anyaguknál fogva csapdába ejtik a nedvességet és a szennyeződéseket is, ami szintén megkönnyíti a kórokozók elszaporodását. A szilikonos füldugók az arra érzékenyeknél bőrirritációt, fülviszketést okozhatnak. Ezért nem viselhető a legtöbb olcsóbb füldugó egész napon vagy egész éjjelen át, és ezért szükséges cserélni őket. Az Alpine füldugók egész nap viselhetők, megfelelő tisztítással éveken át biztonságosan használhatók, különleges, puha anyaguknál fogva tökéletesen illeszkednek a fülbe, és maximális kényelmet biztosítanak, ráadásul nem tartalmaznak semmilyen allergizáló anyagot.

A füldugó kiválasztásánál vedd figyelembe a biztonsági, minőségi, kényelmi és higiéniai szempontokat is, és e szerint válaszd ki a számodra legmegfelelőbbet.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák