4 élelmiszer, ami javíthat a hallásodon

  • 10.12.2018
  • Jáksó Nóra

Kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozással a hallásod épségét is óvhatod. Mely élelmiszerek hasznosak különösen a hallás védelme szempontjából?

1. Banán

A banán az egyik leggazdagabb természetes káliumforrás. A kálium nélkülözhetetlen többek között a megfelelő izom- és idegműködéshez, a vércukorszint és a szervezet sav-bázis egyensúlyának szabályozásához, valamint a vér és a szövetek folyadékszabályozásához. Utóbbi a hallás szempontjából is fontos, hiszen a belső fülben található, hártyás labirintust kitöltő folyadék, az ún. endolimfa megfelelő működése a gazdag káliumion-ellátottságtól függ. A kor előrehaladtával a káliumszint csökken, mely hozzájárulhat a hallásromlás kialakulásához.

2. Levélzöldségek

A spenót, a káposzta, a sóska, a mángold és a különféle zöld saláták a magnézium elsőrangú forrásai. A magnéziumot leginkább stresszt csökkentő és alvást elősegítő ásványi anyagként ismerjük, de pótlása a szív, az izomzat és az immunrendszer egészséges működése szempontjából is lényeges. Több kutatás a hallásvédő szerepét is kimutatta. A magnézium – ha nagy zajhatás után közvetlenül fogyasztjuk – megóvhatja fülünket a halláskárosodástól. A kutatók feltételezése szerint a magnézium megvédi a belső fül szőrsejtjeit a zaj miatt termelődött káros szabad gyökök romboló hatásától.

3. Kesudió

A kesu az egyik legbőségesebb cinkforrás, de az olajos magvak közül a mandula, a földimogyoró, és a dió is jelentős mennyiségben tartalmazza ezt az értékes ásványi anyagot. A cink egyik legfontosabb szerepe a testünkben az immunrendszer működésének biztosítása, a szervezetbe került kórokozók leküzdésének támogatása. Ezzel pedig jó szolgálatot tesz akkor is, ha a makacs fülfertőzéseket kell legyőzni, továbbá néhány tanulmány szerint egyeseknél a fülcsengés tünetei is mérsékelhetők a segítségével.

4. Cékla

A cékla elsőrangú folsav forrás. A folsav enyhítheti a fülcsengést, s emellett közvetett módon is hozzájárul a hallásvédelemhez. Ausztrál kutatók mutatták ki, hogy a folsavhiány emelkedett homocisztein-szinttel párosulva összefüggésbe hozható a halláscsökkenéssel. A homocisztein egy olyan aminosav, melynek megnövekedett mennyisége a testben megnöveli többek között a cukorbetegség, a keringési betegségek, a csontritkulás és az Alzheimer-kór kockázatát is. A homocisztein-szintet azonban sikeresen csökkenthetjük kellő mennyiségű folsav fogyasztással.

Tegyük étrendünk részévé a különféle zöldségeket, gyümölcsöket, olajos magvakat, melyek vitamin és ásványi anyag tartalmuknál fogva hallásunk egészségét is támogatják.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák