4 életmód-tipp a korral járó hallásromlás mérséklésére

  • 02.12.2018
  • Jáksó Nóra

Sajnos, nem várhatjuk, hogy időskorunkban ugyanolyan jól halljunk, mint huszonévesen, hiszen a korral járó hallásromlásban a génjeinknek is szerepe van. Ám ma már tudjuk, hogy életmódunkkal bizonyos mértékben befolyásolni tudjuk a halláscsökkenés folyamatát. Táplálkozási szokásaink, káros szenvedélyeink, és a zajnak való kitettség életünk során mind hatással lehetnek arra, hogy időskorunkra mennyire fog megromlani a hallásunk.

Évtizedek óta ismert tény, hogy az egészséges életmódot folytató, minimális zajhatásnak kitett emberek között sokkal csekélyebb mértékű a hallásromlás azokhoz képest, akiknél gyakori a stressz, zajos a környezetük, és tápanyagokban szegényen táplálkoznak.

Számos, hallást vizsgáló kutató egyetért abban, hogy jelenlegi ismereteink szerint a legtermészetesebb és leghatékonyabb hallásmegőrző módszer, ha minimalizáljuk a zajhatást és egészséges életmódot folytatunk, azaz igyekszünk betartani a következőket:

1. Antioxidánsokban gazdag táplálkozás

A kor előrehaladtával a szervezetben fokozottabban képződnek káros szabad gyökök, melyek az egyik legfőbb kiváltó okai a belső fül károsodásának. A szabad gyökök nagy mennyiségben felhalmozódva oxidatív stresszt váltanak ki a sejtekben. Több tanulmány is bebizonyította, hogy az oxidatív stressz csökkentésével nem csupán a hallásromlást, de minden korral járó károsodási folyamatot mérsékelhetünk a szervezetben. És hogyan lehet a szabad gyökök mennyiségét csökkenteni? Az őket semlegesítő antioxidánsokkal - főként C, és E vitaminnal, rezveratrollal, melatoninnal - melyek bőven megtalálhatóak a zöldségekben, gyümölcsökben, gabonákban, olajos magvakban. Az antioxidánsok egyaránt segítenek az ototoxikus (halláskárosító) gyógyszerek és a zajártalom okozta hallásromlás megelőzésében.

2. A bevitt kalóriák csökkentése

A mindennapi étkezések során elfogyasztott kalóriák mérséklésével nem csupán a daganatos, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a szellemi hanyatlás rizikóját mérsékelhetjük, hanem a hallásromlást is késleltethetjük. Az egészségtelen táplálkozás ugyanolyan káros lehet a hallásra, mint az erős zajok! Kevesebb cukor- és zsírfogyasztással csökkenthetjük az érelmeszesedés folyamatát, melynek során az erekben lerakódott zsír egész testünk, így a fülünk véráramlását is rontja.

3. Rendszeres testmozgás

Testünk vérkeringését nem árt napi minimum 15 perces mozgással felpezsdíteni, hiszen ezzel nem csak izmainkat és a szívizmot eddzük, hanem megakadályozzuk, hogy a hallószőrökben keletkezett szabad gyökök felhalmozódjanak, és olyan kárt okozzanak, melyek akár a szőrsejtek pusztulását is kiválthatják. A testmozgás élénkíti a vérkeringést, a káros vegyületek hamarabb elszállítódnak a belső fülből, és a hallószőrök is több oxigénhez jutnak.

4. A zajártalom mérséklése

A korral járó hallásromlást nagymértékben elősegítheti környezetünk tartós zajterhelése, illetve az erős zajhatások, melyek ellen hatékonyan védekezhetünk füldugók segítségével. Érdekesség azonban, hogy a halláscsökkenés minimalizálásához egyáltalán nem szükséges a tökéletesen csendes környezet. Sőt! Megfigyelték, hogy a hallásromlás megelőzéséhez jobb egy olyan akusztikus környezet, ahol a háttérzaj jól hallható, de még nem olyan hangos, hogy küszöbeltolódást okozzon (azaz nem rontja a hallás érzékenységét).

Életmódunk nem csupán testi-szellemi egészségünket befolyásolja, hanem abban is segíthet, hogy minél tovább megőrizhessük hallásunk épségét.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák