5 út a hallás megvédésére

  • 04.08.2014
  • Varga Zsófia

A zenészek azok, akiknek talán a legértékesebb kincsük a hallásuk. A következő írás nekik ad tanácsokat arra, hogyan védjék meg fülüket. A House Research Institute egy olyan non-profit szervezet, mely az életkörülmények javítását tűzte ki céljául, beleértve a halláscsökkenés és a vele kapcsolatos betegségek szem előtt tartását. Az 5 pontot ők vázolták fel, hogy a zenészek és zenekedvelők egyszerűen megőrizhessék hallásukat 2012-ben és azután.

1. Ismerd meg önmagad, tesztelt a hallásod!

Gyakran előfordul, hogy a halláskárosodást nem is magunk vesszük észre, hanem a család vagy a barátok észlelik. John W. House, az intézet elnöke szerint, ha valaki rendszeresen tapasztalja bulikban, éttermekben, klubokban - ahol jelentős a háttérzaj -, hogy nehezen érti meg a beszélgetést, érdemes hallásvizsgálatot végeztetnie.

Ismernünk kell a hallásunk állapotát, megérteni a kockázatokat, melyekkel szembesülhetünk, és kezelni a problémát. A zaj okozta halláskárosodás a magasabb frekvenciáknál jelentkezik először, tehát nem érinti a beszédfrekvenciákat. Ezért a szűrést audiogrammal ajánlott elvégezni azok számára, akik rendszeresen zajnak vannak kitéve.

2. Ismerjük meg a környezetünket és a benne lévő veszélyes zajokat!

Ha biztonságos környezetet teremtünk magunknak, azonnal csökkenni fog a zaj okozta halláskárosodás veszélye. Ha fel kell emelnünk a hangunkat ahhoz, hogy meghalljanak, akkor valószínűleg olyan helyen vagyunk, ahol a zajszint meghaladja a 85dB-t, állítja Marilee Potthoff, az intézet információs igazgatója.

A zenészeknek és a hangmérnököknek a munkájuk miatt fontos, hogy a hallásuk teljesen ép maradjon, de a munka közben őket érő, gyakran erősebb zajexpozíció is okozhat károsodást persze. Ha hatékonyan és eredményesen szeretnének a későbbiekben is dolgozni, érdemes megfigyelni a környezet zajait, hogy elérik-e a 85dB-es határt, és korlátozni a zajoknak való kitettség idejét. Zenelejátszóknál ajánlott a hangerőt 60%-nál alacsonyabb szinten hallgatni.

3. Használjuk vagy elveszítjük: jó döntés a füldugó!

Ismerkedjünk meg a hallásvédelemre szolgáló eszközökkel! Válasszunk olyat, amely megfelelő mértékben csökkenti a beérkező hangok erősségét. A megfelelő eszközök 25-35dB-t is képesek elvenni a zajokból, ezzel megakadályozva, hogy túl magas decibelértékű hang jusson a fülünkbe, mely károkat okozna a hallószervekben.

Az egyéni füldugók egy része tompábban csillapítja a hangokat az egész frekvencia tartományban, ilyenkor a hangos zene hallgatása sokkal élvezetesebb lehet, mint egy hagyományos, hab füldugónál. Szabványos füldugóknál adott, hogy mit hallunk, az alacsonyabb vagy a magasabb frekvenciákat.

4. Tartsuk tisztán!

A fülzsír témája elég népszerű a hallásvédelem témakörében, mindenképp érdemes is vele foglalkozni. Tudnunk kell, hogyan távolítsuk el biztonságosan, ezzel is elősegítjük hallásunk épségének megmaradását.

Soha ne helyezzünk idegen tárgyakat a hallójáratunkba, beleértve a fültisztító pálcikát is. Helyette biztonságosabb valamilyen meleg tisztítókendőt használni, és azzal megtörölni a fület. Számos egyéb fültisztítási módszer létezik, de sok közülük nem elég hatékony, ráadásul könnyedén károsíthatják a hallást is.

5. Jegyezzük fel a fülellenőrzések dátumát!

Érdemes évente megejteni egy vizsgálatot. Ha azt vesszük észre, hogy változás történne a hallásunkkal, azonnal forduljunk orvoshoz. Az éves vizsgálatok segíthetnek azonosítani a lehetséges problémákat, és így van időnk a halláskárosodás kiküszöbölésére. Az olyan tünetek, mint a fülcsengés, szédülés, egyensúlyvesztés, összefüggésbe hozhatóak a hallásvesztéssel.

Szóval ha zenészek vagyunk vagy csak szeretnénk még sokáig élvezni a barátokkal közös zenehallgatásokat, kövessük ezeket a lépéseket, és védjük meg a hallásunkat, mert ha egyszer elveszítjük, soha nem tudhatjuk, hogy visszakapjuk-e.

Forrás: Hearing Loss Web

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák