6 foglalkozás, melyekről nem gondoltad, hogy halláskárosodást okozhat

  • 02.07.2017
  • Jáksó Nóra

Léteznek olyan munkakörök, melyekről nem feltétlenül gondolnánk, hogy veszélyt jelentenek a hallásra.

A jól ismert halláskárosító foglalkozások között szerepelnek a zenész, a mentő-gépkocsivezető, az ács, ahol nem ritka a 110-140 Db-es zajnak való kitettség, de erős, 90-100 dB-es terhelés éri a szemétszállítókat és az építkezéseken a légkalapáccsal dolgozókat is. Ezekben a munkakörökben a hallásvédő használata elengedhetetlen.

A foglalkozási zajártalomból fakadó hallásromlás legtöbbször fokozatosan alakul ki, ezért sokan észre sem veszik a károsodást, csak akkor, mikor már nagy a baj, és visszafordíthatatlan.

Vannak olyan foglalkozások, ahol a zaj nem különösebben erős, ám így is elegendő ahhoz, hogy ha valaki tartósan ilyen körülmények között dolgozik, akkor már halláscsökkenést szenvedjen el.

Ilyen foglalkozási kör a tanároké. Különösen a zene és a tesitanároknál nagy a kockázat, de bármely tantárgy esetében is egészségtelenül magasra szökhet a zajszint az osztályteremben, és a 87 dB-t is elérheti. De hasonló zajhatás érheti nap mint nap a kisebb korosztályokkal foglalkozó óvodapedagógusokat is.

Nem is gondolnánk, de a vízvezeték-szerelőknél akár 50 százalékos is lehet a halláskárosodás aránya, azaz minden második szakember szenvedhet a rossz hallástól, köszönhetően annak, hogy fémmel és hangos szerszámokkal dolgoznak kis, zárt helyiségekben.

A közutakon szolgáló rendőröket is komolyan veszélyezteti a zajterhelés, legyen szó akár forgalomirányításról, akár egy rendezvény biztosításáról.

A fodrászoké sem egy veszélytelen foglakozás, ha a hallásról van szó. Mivel a hajszárító 85 dB-es zajt is kibocsáthat, fokozatosan előidézheti a hallás romlását.

A teherautó sofőröknél szintén nagyon gyakori a csökkent hallás. Órákat töltenek a zajos forgalomban, és esetükben a rizikót tovább fokozza, hogy a kipufogógázból érkező szén-monoxidból is jócskán jut nekik - erről a gázról ismeretes, hogy kapcsolatba hozható a halláscsökkenéssel.

Ha azt gondolnánk, hogy a vidéki gazdálkodók élete csupa csend és nyugalom, akkor biztosan meg fogunk lepődni azon, hogy igen sokan szenvednek közülük hallásromlástól. A különféle elektromos felszerelések, láncfűrész, munkagépek, traktorok, betakarítógépek nem kímélik a termelők hallását.

Egyes foglakozásoknál nagyon lassan, olykor évtizedek alatt csökken a hallás. Ha úgy gondoljuk, hogy a foglakozásunk veszélyeztetheti a hallásunkat, gondoskodjunk a védelméről.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák