6 tipp, hogyan távolítsuk el a vizet füleinkből

  • 05.02.2017
  • Czicze Andrea

Bizonyára mindenki átélte már élete során néhányszor azt, hogy például egy kiadós strandolás vagy úszás után víz került egyik vagy másik fülébe. Ez a víz általában néhány másodperc után természetes módon távozik, ám vannak olyan esetek, amikor valahogy mégsem tudunk rögtön megszabadulni tőle. Íme 6 egyszerű módszer, hogyan próbáljuk meg mégis eltávolítani a nem kívánatos vizet füleinkből.

Sokan nem tudják, hogy a fülbe, majd a hallójáratokba került víz fájdalmas fülgyulladások kiváltója is lehet, sőt ha nem kezelik időben, akár halláskárosodáshoz is vezethet. Fontos tehát, hogy időben a tettek mezejére lépjünk, és mindent megtegyünk azért, hogy ne maradjon túl hosszú időn át víz a füleinkben.

Több egyszerű módszert is segítségül hívhatunk, íme a hat leghatásosabb:

  1. Billentse a fejét az egyik, majd a másik oldalra, fektesse a vállára az érintett fület (közben a fülcimpáját is húzogathatja), és az ellenkező oldalon óvatosan ütögesse a másik fülét a tenyerével mindaddig, amíg a víz el nem távozik. 
  2. Nyomja rá tenyerét az érintett fülre, hogy vákuum keletkezzen, majd hirtelen mozdulattal vegye el kezét a füléről. Ezt többször is megismételheti.
  3. Tegyen meleg borogatást vízzel teli fülére, hagyja rajta körülbelül fél percig, majd vegye le. Ismételje meg ezt négyszer vagy ötször. Ezután feküdjön le, és forduljon arra az oldalára, amelyik fülével a probléma van. 
  4. Készítsen oldatot ugyanannyi mennyiségű alkohol és ecet felhasználásával, majd cseppentsen ebből háromszor vagy négyszer fülébe. Az alkohol két szempontból is igen hatásos: egyfelől feloldja a fülzsírt, amely sok esetben a víz szabad kifolyásának egyik fő gátlója, másrészt segít a hallójáratokba került víz elpárolgásában is. Az ecet pedig a baktériumok elszaporodásának megelőzésében játszik fontos szerepet. Miután fülébe cseppentette az előírt mennyiséget, hagyja ezt az oldatot körülbelül 30 másodpercig benn, majd feküdjön oldalára, hogy az oldat rendesen ki tudjon folyni. 
  5. A csapdába esett víztől hajszárítóval is megszabadulhat. Állítsa hajszárítóját a legalacsonyabb fokozatra, majd biztonságos távolságban kezdje el a meleg (de nem forró!) levegőt fújni az érintett fülre. Sokszor az is segít, ha közben fülcimpáját is húzogatja, hisz ezáltal a meleg levegő több területre elérhet.
  6. Keverjen össze hidrogén peroxidos fülcseppet egy kis vízzel, és az alkohol-ecet oldathoz hasonlóan, cseppentsen belőle fülébe 3-4 cseppet. Néhány perc elteltével billentse fejét arra az oldalra, ahol a probléma van, és ha szerencsés, akkor ettől a mozdulattól a bent rekedt víz is távozni fog füléből.

Ha a fenti módszerek közül egyik sem segít a probléma megoldásában, akkor sajnos nincs mit tenni, fel kell keresnie háziorvosát vagy kezelőorvosát, amilyen gyorsan csak lehet.

Forrás: www.medicalnewstoday.com

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák