8 tipp, hogyan csökkentsük otthonunkban a zajterhelést

  • 12.02.2018
  • Jáksó Nóra

Egyszerű a válasz gondolhatnánk! Mindent halkítsunk le. De természetesen senki nem akar teljes csendben ülni az otthonában. A tippjeink abban segítenek, hogyan csökkenthetjük „fülbarátra” a zajszintet.

  1. A tévét, rádiót, videójátékokat, zenét normál hangerővel hallgassuk. Állítsuk be azt a legalacsonyabb hangerőt, melyet még tisztán hallunk.
  2. Zárjuk be annak a helyiségnek az ajtaját, ahol zajos háztartási gép – mosógép, porszívó – működik, így otthonunk többi részében csökkenthetjük a zajterhelést. 
  3. A legkisebbeknek válasszunk olyan játékokat, melyekkel nem tudnak nagy zajt csapni.
  4. Új háztartási gép – porszívó, hajszárító, mosogatógép - vásárlásánál a zajszint is legyen kiválasztási szempont, lehetőleg az alacsonyabb zajterhelésű gépet szerezzük be.
  5. Egyszerre ne működtessünk több, zajos gépet odahaza. Bár a hangerejük összességében nem fokozódik jelentősen, mégis nagyobb terhelést jelent a fülünknek, ha egyszerre „kiabál” a tévé, zúg a porszívó, megy a mosógép, párunk pedig kalapáccsal barkácsol.
  6. A kárpitos bútorok és textil kiegészítők is csökkentik a zajterhelést. A függönyük, párnák, falvédők elnyelik a zajt, a szőnyeg csökkenti a lépések zaját is - minél vastagabbak, annál jobban betöltik zajtompító funkciójukat.
  7. A jó minőségű ablakok nem csak a hő-, hanem a hangszigetelésben is kiválóak, és kívül tartják a kellemetlen utcai zajokat.
  8. A nagy hangerejű gépek, különösen a barkácsgépek veszélyesek lehetnek a hallásra, ezért ezeket ne használjuk fülvédő nélkül. Erre a családtagjainkat is emlékeztessük. Akár egy piros matricát is ragaszthatunk a zajos gépekre, hogy biztosan ne felejtsük el betenni a füldugókat.

Forrás: noisyplanet.nidcd.nih.gov

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák