A 21. század és a halláskárosodás

  • 30.03.2015
  • Bordohányi Alexandra

A modern kor és a civilizáció rengeteg olyan eszközt adott a kezünkbe, amely megkönnyíti a mindennapi életünket, munkánkat, de használhatjuk őket szórakozásra is. A 21. századi technikának és fejlődésnek azonban hátrányai is vannak, köztük a halláskárosodás.

Mobiltelefonok

Habár egyre kevesebbet használjuk készülékeinket telefonálásra, ám az Arkansas-i egyetem kutatói egy ideje rávilágítottak, hogy akár napi egy óra telefonálás is károsíthatja a hallásunkat. Az egyéb civilizációs halláscsökkentő dologhoz hasonlóan a telefon okozta károsodást sem tudjuk könnyen felismerni, mivel ilyenkor kezdetben csak hangzókat nem hallunk meg, később pedig szavak, egész mondatrészeket. Sajnos a telefonálással töltött időt sok esetben nem tudjuk lecsökkenteni, főként, ha munkánk szerves részét képezik a telefonos megbeszélések, de a helyzeten javíthatunk, ha készülékünket kihangosítjuk a tárgyalás idejére. Az autóban is hangosítsuk ki inkább a telefont, a headset használatát lehetőleg kerüljük!

Koncertek és fülhallgatók

A civilizációs halláskárosodás fogalmának születése erősen kötődik a fej- és fülhallgatók elterjedéséhez. A szakemberek azt ajánlják, hogy egy huzamban ne hallgassunk egy óránál tovább zenét fülhallgatóval. A hangerőt pedig semmiféleképpen sem javasolt a maximumra állítani. Sok készülék kijelzi, ha túl magasra tekertük a hangerőt, de jó szabály, ha maximum 60-70%-ra csavarjuk a hangot. Zenés klubokban, koncerteken is figyeljünk oda, hogy ne közvetlenül a hangszórók elé álljunk. Amellett, hogy súlyosan károsíthatja a hallást, az erősítő rezgése szerveinket is stimulálja, így azokra is kártékonyan hathat. Nem kell mindenhova füldugót vinnünk magunkkal, de legyünk körültekintőek.

Élet a nagyvárosban

A forgalmas nagyvárosban élőknek ismerős a városi közlekedés zaja, a mindennapos dudálás a dugókban, a metróhuzat, az állandó szirénázás, vagy akár a légifolyosók fülsértő hangja. Közlekedni muszáj, ezért a 21. század embere jelentősen ki van téve a városi zajok hallásra gyakorolt negatív hatásának. A lakások megfelelő hangszigetelése meglehetősen fontos, és a városi forgalomban sem javasolt napi 2 óránál többet eltölteni. Akik pedig különösen érzékenyek a fülgyulladásra, jobban teszik, ha néha füldugót is hordanak.

Utazás és füldugó

A hosszabb repülőútra indulóknak is javasolt, hogy vigyenek magukkal füldugót a gépre. Ha megfázva, náthásan, vagy allergiásan utaznak, akkor főként ki vannak téve a fülgyulladásnak, fülfájásnak. De nem csak a légi utazás hat kellemetlenül hallásunkra, akik autóval vagy vonattal indulnak útnak alagutas helyek felé, ha nem vigyáznak, szintén könnyen kaphatnak fülgyulladást, de fülzúgás és fülcsengés is kísérheti őket útjukon.

Hallásunk védelmére sajnos még mindig nem fordítunk kellő figyelmet, pedig környezetünknek köszönhetően is erősen ki vagyunk téve a hallásunkat fenyegető veszélynek. Nem kell, hogy életünket fenekestül felforgassuk azért, hogy így óvjuk fülünket és hallásunkat, de ha egy kicsit tudatosabbak vagyunk, és jobban odafigyelünk, azzal sokat tehetünk egészséges hallásunk hosszú távú megőrzéséért.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák