A dohányzás a hallásra is ártalmas

  • 10.03.2019
  • Trestyén Zsófia

Közismert tény, hogy a bagózás sok szempontból káros az egészségére. Most azonban egy tanulmány azt mutatta ki, a hallásvesztés kockázata is emelkedik miatta.

Egy ötvenezer dolgozó bevonásával végzett japán tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a jelenleg dohányzók 60%-a a magas frekvencia érzékelés képességét vesztette el, 20%-uk pedig az alacsony frekvencia érzékelését.

A tanulmány megállapítása szerint a magas és alacsony frekvenciájú hangok érzékelésének csökkenése nőtt a naponta elszívott cigaretták számával.

„Nagy mintaméret, hosszú nyomon követési időszak és a hallásvesztés objektív felmérése alapján tanulmányunk erős bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a dohányzás a hallásvesztés közvetlen kockázati tényezője” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Huanhuan Hu.

A tanulmány készítése során 50.195 japán alkalmazottat vettek górcső alá. A vizsgálatban résztvevők 20 és 64 év közötti felnőttek, akiknek a kutatást megelőzően nem volt halláskárosodásuk. A résztvevők állapotát legfeljebb 8 évig követték. A kutatók elemezték az éves egészségügyi ellenőrzések adatait, amelyek magukban foglalják a technikus által végzett hallásvizsgálatot és az egyes résztvevők által kitöltött, egészséggel kapcsolatos életmód kérdőívet. A kutatók megvizsgálták az egyes résztvevők dohányzási szokásait (jelenleg is dohányzik; korábban dohányzott, de leszokott; és soha nem gyújtott rá), az elszívott cigaretták számát és a dohányzás abbahagyását követő időszakot, továbbá a hallásvesztés mértékét.

A vizsgálat lefolytatása alatt 3532 főnél mutatkozott magas frekvencia érzékelésének hiánya, és 1575 alanynál alakult ki az alacsony frekvenciájú hangok nem észlelése.

Forrás: hear-it.org

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák