A fájdalomcsillapítók halláskárosodást okozhatnak

  • 01.10.2017
  • Trestyén Zsófia

Egy tanulmány állítása szerint lehet összefüggés a halláskárosodás és a fájdalomcsillapítók rendszeres szedése között - különösen a nőknél.

A Harvard Egyetemhez tartozó Brighami Női Kórház (röviden: BWH) kutatói az Amerikai Egyesült Államokban lehetséges összefüggést találtak a nők esetében a fájdalomcsillapítók és a halláskárosodás között. A fájdalomcsillapító gyógyszerek, mint az ibuprofen és az acetaminofen különösen kockázatosak a fent említett betegség tekintetében. A vizsgált nők 16,2%-nál halláskárosodás volt megfigyelhető, miután ezeket a tablettákat hosszabb ideig folyamatosan alkalmazták.

Másrészt a tanulmány azt is megállapította, hogy az aszpirin használata nem járul hozzá a közvetlenül halláskárosodáshoz, bár továbbra is az aszpirin használatának lehetséges mellékhatásának tekinthető.

A fájdalomcsillapítók és a halláskárosodás közötti kapcsolat leggyakoribban azoknál a nőknél volt kimutatható, akik hat évig vagy annál is hosszabb ideig fogyasztották ezeket a szereket rendszeresen. Azoknál a vizsgált alanyoknál, akik hetente egyszer vagy akár kétszer is egy évnél hosszabb ideig szedték a fenti gyógyszereket, nem volt egyértelműen kimutatható összefüggés.

A kutatók 54 ezer amerikai nő részvételével folytatták le a vizsgálatot. A nők életkora 48 és 73 év közé tehető. Három különböző típusú gyógyszer (aszpirin, ibuprofen és acetaminofen) hatását figyelték meg. A tanulmány szerint az aszpirin használata nem függ össze a halláskárosodással.

Bár a fájdalomcsillapítók hatása mérsékelt, ezen kutatás megállapításai továbbra is komoly jelentőségűek: "Habár a fájdalomcsillapítók szedésével járó halláskárosodás szerény mértékű volt, mivel az ilyen típusú gyógyszereket gyakran alkalmazzák – akár vény nélkül –, ezért fontos, hogy a kisebb mértékű fogyasztás növekedésnek bizony lehetnek egészségügyi következményei, akár a hallásra is ", mondta el Gary Curhan, a kutatás egyik vezetője.

Forrás: Harvard News

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák