A gyerekek védelme a halláskárosodástól

  • 22.05.2014
  • Varga Zsófia

Mindannyian tudjuk, hogy a hosszan tartó hangos zajok ártalmasak a hallásunkra. Rengeteg tanulmány jutott erre a következtetésre, és számos egészségügyi szervezet int minket figyelemre annak kapcsán, hogy a szélsőségesen magas zaj a halláskárosodás fő okozója világszerte.

Ezek a rideg tények. Érdemes odafigyelni és megérteni, hogy mennyire veszélyes lehet a krónikus zaj a gyermekek és a tizenévesek számára, és mennyire fontos megvédeni sérülékeny fülüket még a baj bekövetkezése előtt. Azonban sajnos ez az üzenet túl későn éri el az embereket. Egyre több 6-19 évesnél mutatható ki maradandó károsodás a fülük szőrsejtjeit érő hangos zajok miatt. Ezek a gyerekek pedig sajnos nem csupán halláskárosodást szenvednek el, hanem ezzel együtt gyengébben fejlődik nyelvi készségük, tanulási képességük, valamint a szociális kölcsönhatásokat is befolyásolja.

Ennyi talán elég ahhoz, hogy ne csak üljünk és hallgassunk, hanem cselekedjünk, mielőtt még késő lenne.

85, a mágikus szám

A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a káros zajszint olyan molekulák kialakulását idézi elő a fülben, melyek fontos szerepet játszanak a gyermekek halláskárosodásának kifejlődésében. Bár a zajok valamennyi korosztály számára károsak, a gyerekek hallása különösen érzékeny, hallójáratuk sokkal kisebb, mint a felnőtteké. Náluk egy rövid ideig tartó hangos zaj is okozhat maradandó halláskárosodást.

De mit is nevezünk ártalmas zajnak? A fülészek minden olyan hangosabb zajt potenciális veszélynek tekintenek, ami meghaladja a 85dB-t, legyen az elektromos fűnyíró vagy a városi forgalom zaja. Azokon a munkahelyeken, ahol a zajszint meghaladja a 85dB hangerősséget, kötelező valamilyen fülvédő használata. Ha a felnőtteknek védelemre van szükségük, képzeljük csak el, milyen kárt tehet a zaj egy fiatal szervezet hallásában.

A gyerekek nem dolgoznak például zajos gyárban vagy hangos építkezésen, de ez még korántsem jelenti azt, hogy nincsenek veszélynek kitéve. Rengeteg káros zajforrást találunk környezetükben a játékoktól egészen a zenéig.

A játékok

Igen, bizony akármilyen hihetetlenül is hangzik, de néhány játék valóban károsítja a gyermekek hallását. A legnépszerűbbek zajszintjét gyakran tesztelik hangszigetelt kamrákban. 2008-ban például 18 vizsgálat alá vetett játékból 14-nél meghaladta a mért zajszint a 100dB hangerősséget. Közöttük találni néhány olyat is, ami 18 hónaposnál fiatalabb gyermekek számára ajánlott.

Ezután talán egyértelmű, hogy nem szabad megvenni a zajos játékokat az első üzletben, a meglévőket pedig érdemes ellenőrizni. Ha túl hangosnak tűnik a szülő számára is, akkor biztos, hogy a gyereknek is túl hangos lehet. Vegyük ki az elemeket, hiszen ahogy a régi mondás is tartja: "Jobb félni, mint megijedni".

Természetesen ahogy növekszik a gyermek, egyre több zajhatás fogja érni a füleit, köztük a lista első helyén a zene áll.

Nézzünk szembe a zenével!

Nekünk talán nem tetszik az a zene, amit a gyerekek egész nap hallgatnak, de az igazi veszély abban rejlik, hogy azt a zenét hogyan, min és meddig hallgatja.

A zenelejátszók által kibocsátott maximális hangerő kb. 105dB, ami akárhogy is nézzük, messze meghaladja a 85dB-t. És mivel az akkumulátor jól bírja, a zene pedig csak nem akar elfogyni, a gyerekek képesek ezeket az eszközöket jóval hosszabb ideig hallgatni, mint ahogy azt a józan ész diktálja.

Habár a tizenévesek sokszor messziről kerülik a józan ész fogalmát, és egyértelműen tagadják azt. Ezt a tényt egy holland fókuszcsoportos kutatás is alátámasztja. Két holland középiskola diákjaival beszélgettek, hogy feltárják, a tizenévesek tisztában vannak-e a hangos zene káros hatásaival. És bizony tisztában vannak, de mégis feltekerik maximum hangerőre a lejátszójukat, mondván - nyilván tévesen -, ők immúnisak a halláscsökkenésre.

Senki se gondolja, hogy ezek az eredmények csak a holland diákokra érvényesek, nem így van. Más tanulmányok is megállapították már ugyanezeket a tényeket.

Szembesülve az ilyen felelőtlen hozzáállással, mit tehet a szülő vagy nagyszülő, egy pedagógus azért, hogy megvédje a gyermeket? Van pár lépés, ami hasznos lehet.

Néhány hasznos információ

Brian J. Fligor, a bostoni gyermekkórház audiológiai osztályának igazgatója és a Harvard orvosi karának oktatója ad néhány tanácsot:

  1. Évente vizsgáltassuk meg a gyermek hallását. Ez segíthet megtanítani nekik, milyen fontos a hallás épségének megőrzése.
  2. A szülőnek jó példát kell mutatnia! Hangos berendezések (pl. fűnyíró, levélfúvó és egyéb kéziszerszámok) mellett használjunk füldugót. Általában minden olyan alkalommal, amikor az ember arra gondol, talán érdemes védőszemüveget használni, olyankor a füldugónak is érdemes előkerülnie.
  3. Törekedjünk arra, hogy a gyermek képes legyen értékelni a csendet is. A népesedő városok napról napra több zajt zúdítanak ránk, melyek folyamatosan támadják a hallást, egyre ritkább árucikk a csend.
  4. Ha a gyermek szeretne zenét hallgatni, hagyjuk! De beszélni kell vele arról, hogy a megfelelő hangerőn tegye azt. Minden zenelejátszón állítható a hangerő, lehet túl hangos, de megtalálható a megfelelő szint is. Fejhallgatótól függetlenül a hangerő lehetőleg ne haladja meg a maximális hangerő felét.
  5. Ha ez a szint alacsonynak bizonyul, és nem hallja a gyerek (vagy mi) a zenét, érdemes egy zajszűrős fülhallgatót beszerezni. Ez teljesen kizárja a háttérzajokat, ezáltal élvezhető a zene alacsonyabb hangerőn is. Kutatások igazolták, hogy az ilyen fülhallgatók tulajdonosai még erős háttérzaj esetén is normál szinten hagyják a lejátszójuk hangerejét, mert a fülhallgató megfelelően kívül tartja a zavaró hangokat.

Keressük meg azokat a zajforrásokat, melyek veszélyt jelenthetnek a gyermek hallására. Igyekezzük úgy nevelni és meggyőzni a fiatalokat, hogy a hallás fontos, és ne legyenek felelőtlenek.

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák