A hallásvédelem otthon kezdődik

  • 11.08.2014
  • Varga Zsófia

Ha azt hiszed, ártalmas zajok csak a városi forgalomban érhetnek, tévedsz. Ezekre a zajokra felkészülhetünk, védekezhetünk ellenük füldugóval, zajszűrővel ellátott fülhallgatókkal. Na de mi a helyzet a minket otthonunkban érő hanghatásokkal? Senki sem gondolná, hogy a saját házunk vagy lakásunk is veszélyzónának számíthat, ugye? Hát persze, hogy nem...

A kerti munka

A ház körüli munkákhoz gyakran nagy teljesítményű gépekre van szükség, melyek többnyire nagy hangerősséggel bírnak. A fűnyíró hangerőssége például gyakran eléri a 100dB-t is, mely 15 perc elteltével már károkat okoz a hallószervekben. Sajnos ez elég az átmeneti halláscsökkenéshez, ráadásul minden alkalommal csak romlani fog a helyzet. Egy egyszerű füldugó használata minden ilyen esetben sokat segíthet a károsodás megelőzésében. És akkor még nem beszéltünk a láncfűrészekről, lombfúvókról, szegélynyírókról és egyéb motoros kerti eszközökről. A zajos mindennapok után felüdülés lehet a fülnek a hétvégi pihenő, érdemes szem előtt tartani, hogy ezek a gépek is ugyanolyan veszélyforrásnak számítanak, mint a mentő szirénája vagy egy hangos koncert. Túlzásnak tűnhet, de ne feledjük, minden hangos zaj hozzájárul a hallás romlásához.

A házban

Ha egyedül élünk, még akkor is érhetnek káros zajhatások. Elég csak a porszívóra vagy a hajszárítóra gondolni a 90dB-es hangerősséggel, melyet két és fél órán át viselünk el károsodás nélkül. Sorolni lehetne a hangos háztartási kisgépeket, hajszárítótól, robot- és turmixgépen át a kávédarálóig. Észre sem vesszük, mennyi-mennyi káros zajt kell elviselniük a fülinknek, melyektől szép lassan egyre csak romlani fog a hallás alkalomról alkalomra. A füleink olyanok, mint a bőrünk. Utóbbit sem célszerű túl sokáig közvetlen, erős, nyári napfénynek kitenni, ahogy a hallást sem az ártalmas zajoknak.

Légy előrelátó, élvezd a csendet!

Nem kell a nap 24 órájában füldugóval sétálgatni otthon, a hangerőt viszont csavarjuk lejjebb a házban. Kapcsoljuk le a rádiót, az MP3 lejátszót egy bizonyos idő után, ne ordítson felénk egész nap valami. Ha épp most kapcsoltuk ki a porszívót, ne kezdjünk el azonnal másik hangos géppel dolgozni. Használjuk ki a csendet! Kerüljük a zajok halmozását, ne dugjunk fülhallgatót a fülünkbe, bömböltetve a zenét, miközben porszívózunk! Ezzel csak halmozzuk a zajokat, mellyel még nagyobb kárt okozunk magunknak.

Lehet, hogy még nem érzékeljük a hangos zajok hatását, ez természetes, mivel a folyamat szép lassan évről évre válik észrevehetővé, és ezzel együtt bosszantóvá. Figyeljünk a zajokra, legyünk tisztában a veszéllyel! Tekerjük le a hangerőt vagy használjunk füldugót, hogy megóvjuk hallásunkat!

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák