A kezeletlen halláskárosodás érzelmi hatásai

  • 16.07.2014
  • Varga Zsófia

Minden harmadik 60 év feletti személynél észrevehető valamilyen szintű halláskárosodás, ez az egyik leggyakoribb betegség az idősebb felnőtteknél. A legtöbb felnőtt 5-15 évet is képes várni, mielőtt segítséget kérne a hallásvesztéshez. Azonban minél előbb fordulunk szakorvoshoz segítségért, annál könnyebb kezelni.

Ugyanez a helyzet a gyermekek kezeletlen hallásvesztésével. Kutatások kimutatták, hogy azok a babák, akiknél a halláskárosodást érzékelik, és időben kezelni kezdik, 6 hónapos korukig, nagyobb valószínűséggel tanulják meg az alapvető beszéd és nyelvi készségeket, mint a kezeletlen halláskárosodásúak.

A kezeletlen halláskárosodással élő gyermekek és felnőttek nagy veszélynek vannak kitéve társadalmi helyzetekben:

  • Kommunikáció. A halláskárosult felnőttek nehezen vesznek részt beszélgetésekben a munkahelyükön, otthon és más szociális helyzetekben. A gyermekeknél - különösen a hat hónapnál fiatalabbaknál - nehézséget okoz a nyelvi készségek elsajátítása, melyeket a normál hallású gyerekek a család többi tagjától tanulnak el.
  • Elszigeteltség. A felnőttek jellemzően elhatárolódnak a családtól és a barátoktól, mert túl nehéz hallani, és részt venni a beszélgetésben. A gyermekek is gyakran elszigetelődnek társaiktól, mert nehezen kommunikálnak vagy zavartak a rossz hallás miatt.
  • Jövedelem. Egy tanulmány eredményei szerint a kezeletlen halláskárosodás befolyásolja a termelékenységet, a teljesítményt és a szakmai sikert, mely jelentős jövedelemkiesést jelent.
  • Családi kapcsolatok. A halláskárosult gyermekek gyakran kevésbé artikulálnak, mely a kommunikációs frusztrációt okoz a családtagok között. A felnőttek nem értik a másik mondandóját, ez elszigeteltséget és depressziót gerjeszthet. Azok a családtagok, akiknek halláskárosult szerettük van, gyakran érzik magukat frusztráltnak, bosszúsnak, szomorúnak.

A kezeletlen halláskárosodás pszichológiai tényezői gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt nagyobb dühkitöréseket, alacsony önbizalmat, frusztrációt, zavarodottságot, depressziót eredményez. A felnőtteknél tapasztalható időszakos szomorúság, fáradtabbnak érzik magukat, mert hallani és megérteni mindent számukra különösen fárasztó fizikailag is.

Szerencsére a legtöbb ilyen probléma megoldódik a halláskárosodás kezelésének megkezdésekor. A szakemberek szerint a halláskárosult gyermekek, akiknél időben észreveszik és kezelni kezdik a problémát, ugyanolyan jól fejlődnek, mint társaik, ez pozitívan hat önbizalmukra, társadalmi interakcióikra és tudományos sikereikre.

A felnőtteknél hasonló sikereket eredményez a kezelés. Tanulmányok szerint a hallássérültek 73%-a, rokonaik 41%-a vélte úgy, hogy a hallókészülék használata javított a családi kapcsolatukon.

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák