A légszennyezés és a zaj együtt még károsabb

  • 18.03.2019
  • Jáksó Nóra

A légszennyezés és a közlekedési zaj egyaránt fokozza a szívroham kockázatát, de együtt még ártalmasabbak. Márpedig a kettő általában kéz a kézben jár. Ahol magas a légszennyezettség, ott legtöbbször a közlekedési zaj is markánsan rombolja az életminőségünket.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy nem csak a légszennyezés, hanem a közúti, a vasúti és a légi közlekedés zaja is negatívan hat egészségünkre, hatásukra megnő a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség rizikója is. Egy új, svájci tanulmány szerint azonban a légszennyezés káros hatását gyakran túlbecsülik azok a vizsgálatok, melyek a légszennyezés veszélyeit a zajszennyezés ártalmait figyelmen kívül hagyva elemzik.

A svájci kutatás kimutatta, hogy a közlekedési zaj 2-3,4 százalékkal növeli a szívroham kockázatát minden 10 decibeles zajszint-növekedéssel, mely otthonunkat sújtja. A legmeglepőbb felfedezés azonban az volt, hogy ez a káros hatás a légszennyezettségnek való kitettségtől független volt.

A tanulmány szerint azokra leselkedik legnagyobb mértékben a szívroham kockázata, akiket egyaránt érint a zaj és a légszennyezés, ugyanis a két tényező negatív hatásai összeadódnak. Általában külön szokták vizsgálni a zaj és a levegőszennyezés egészségkárosító veszélyeit, ám a svájci kutatók szerint tanácsosabb lenne az összetett hatásukat figyelembe venni.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák