A passzív dohányzás is veszélyezteti a hallásunkat

  • 07.05.2017
  • Jáksó Nóra

Nem csupán a dohányzás fokozza a hallásromlás kockázatát, hanem az is, ha belélegezzük a cigifüstöt.

A passzív dohányzás éppolyan káros lehet az egészségünkre, mintha mi magunk szívnánk a cigarettát, mivel a füsttel együtt számtalan mérgező vegyület kerül a szervezetünkbe. Attól függően, hogy milyen mértékben vagyunk kitéve a cigarettafüstnek, megnő a szívbetegség és a tüdőrák kockázata, gyerekeknél hajlamosít a tüdőproblémák és fülfertőzések kialakulására, nagymértékben súlyosbítja az asztmás tüneteket, és megnöveli a hirtelen csecsemőhalál szindróma kockázatát is.

A New York-i Egyetem Orvostudományi Karának kutatói elsőként vizsgálták a halláscsökkenés és a passzív dohányzás összefüggéseit, és arra a következtetésre jutottak, hogy a cigifüst csaknem megkétszerezi a hallásromlás kockázatát a serdülő korosztálynál.

Azok a tinik, akik a leginkább ki vannak téve a dohányfüstnek:

  • sokkal hajlamosabbak a szenzorineurális – belső fül vagy hallóideg eredetű - halláscsökkenésre
  • rosszabbul szerepelnek a hallásteszteken
  • annál nagyobb valószínűséggel szenvednek egyoldali, alacsony frekvenciájú halláscsökkenéstől, minél magasabb a testükben a kotininnek, azaz a nikotin bomlástermékének szintje

A dohányfüstnek gyakran kitett fiataloknál éppen ezért nagyon fontos a rendszeres hallásellenőrzés, főként, mert maguktól a legtöbben nem veszik észre, hogy romlik a hallásuk, ami komoly tanulási problémákhoz is vezethet. Azt nem lehet tudni, hogy a halláscsökkenést közvetlenül a méreganyagok, vagy a dohányzással összefüggő szív- és érrendszeri problémák és elváltozások okozzák, vagy netán mindkettő.

De ne nyugodjunk meg akkor sem, ha már kinőttünk a tinikorból, hiszen a passzív dohányzás a felnőttek körében is károsítja a hallást, ahogy azt a Manchester Egyetem egy 2014-es tanulmánya is megállapította.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák