A rejtett hallásvesztés új okát fedezték fel

  • 19.03.2018
  • Jáksó Nóra

Azok, akik egy zsúfolt étteremben nem hallják jól a barátaikat, ám egy hallásvizsgálaton semmilyen hallásprobléma nem mutatható ki náluk, rejtett hallásvesztésben szenvednek. A Michigan Egyetem kutatói tanulmányukban egy új, lehetséges magyarázatot találtak a jelenségre.

Mivel a rejtett hallásvesztés hátterében több ok is húzódhat, a kezelés sikeréhez kulcsfontosságú, hogy ezeket a lehetséges okokat a kutatók feltárják. Ezidáig úgy gondolták, hogy a rejtett hallásvesztés kialakulásában szerepet játszik, hogy erős zaj hatására a belső fül szőrsejtjeinek idegsejtjeit összekötő szinapszisok elvesznek. Ezek a szinapszisok biztosítják két idegsejt között az ingerek átvitelét. Csendes körülmények között csak néhány szinapszisra van szükség a hangok felvételéhez, ám zajos környezetben a fülnek speciális szinapszisokat is aktiválnia kell. Ha ezek nem állnak mind rendelkezésre, akkor nehézkessé válik a hallás. A szinapszisok pusztulásában a folyamatos zaj komoly szerepet játszik. Ez volt korábban az egyetlen magyarázat a rejtett hallásvesztésre.

A Michigan Egyetem kutatói új mechanizmust fedeztek fel a betegség hátterében. Kísérletükben úgy találták, hogy a hallóideget körülvevő mielinhüvely károsodása szintén rejtett hallásvesztéshez vezethet. Bár a sérült mielinhüvely néhány hét alatt regenerálódik, mégis maradandó, rejtett halláskárosodás lesz a következménye. A kutatók szerint akár mindkét ok – a szinapszisok hiánya és a mielinhüvely károsodása – együttesen is jelen lehet egy embernél.

A rejtett hallásvesztésnek jelenleg nincsen gyógymódja, ám egyre alaposabb megértése közelebb vihet ennek felfedezéséhez.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák