ACEMg étrend kiegészítéssel az örökletes siketség ellen

  • 07.04.2019
  • Jáksó Nóra

Az A, C és E-vitamin, valamint a magnézium hatásos segítséget jelenthetnek a genetikai tényezők okozta siketség megelőzésében, illetve a hallásromlás lassításában.

A fejlett országokban a kongenitális szenzorineurális halláscsökkenés, azaz a veleszületett belső fül, illetve hallóideg eredetű halláscsökkenés hátterében az esetek több mint felénél genetikai mutációk állnak. Nem minden szenzorineurális halláscsökkenéssel világra jött újszülött siket, ám egyes mutációk – melyek fiatal korban nem okoznak hallásproblémákat – az életkor előrehaladtával, akár évtizedek múltán, mérhető halláscsökkenéshez vezethetnek. Ezekben az esetekben nagyon fontos szerepet kap minden megelőzésre irányuló kezelés és lehetséges gyógymód.

A génterápia éppen ezeket a lehetőségeket kutatja. Amíg ezen a téren a kutatók nem érnek el alkalmazható eredményeket, addig is olyan alternatív stratégiákat vizsgálnak, melyek segíthetnek a mutációk okozta hallásromlás megelőzésében. Ezen módszerek közé tartozik az étrend kiegészítők alkalmazása, melyek segíthetnek a belső fülben található csiga sejtjeinek egészségmegőrzésében, a funkciójuk megtartásában és a kóros elfajulásuk megelőzésében, illetve lassításában.

ACEMg étrend kiegészítés a hallásromlás ellen

A béta-karotint (A-vitamin elővitaminja, mely a májban alakul A-vitaminná), C és E-vitamint, valamint magnéziumot tartalmazó étrend kiegészítők szedésével nem csak az aminoglikozid antibiotikumok és a tartós, erős zajhatás okozta hallásromlás csökkenthető, hanem a bizonyos mutációk (pl. GJB2) által kiváltott halláskárosodás folyamata is fékezhető.

Ezek a vitaminok erős antioxidánsként gátolják a fülben a szabad gyökök, illetve az oxidatív stressz kártételeit, míg a magnézium értágító tulajdonságával fejti ki pozitív hatását.

A gyermekkori örökletes hallásromlás vezető oka, a GJB2-mutáció sokaknál nem okoz súlyos siketséget (azaz az érintettek képesek hallani 95dB alatti hangokat), és a hallás is stabilnak mondható, ám másoknál a hallás folyamatos romlása tapasztalható. Mivel azonban a születéskor általában nem mutatható ki semmilyen hallásprobléma, ez azt sugallja, hogy a hallás megmenthető.

Egy három évet átfogó tanulmány eredménye szerint, az ACEMg étrend kiegészítés folyamatos alkalmazásával elképzelhető, hogy nem csak meg lehet állítani a hallásromlást, hanem kismértékben még javítható is a hallás.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák