Az átmeneti halláskárosodás okai

  • 27.10.2014
  • Varga Zsófia

Ijesztő élmény észlelni a halláskárosodást magunkon. Számos oka lehet a halláscsökkenésnek, ezt érdemes minél előbb kideríteni, hogy helyreállíthassuk a problémát. Szerencsére az esetek többségében az átmeneti hallásvesztés könnyen és gyorsan orvosolható. Fussuk át, melyek lehetnek a kiváltó okok.

Fokozott zajterhelés

Rendkívül fontos, hogy azok, akik zajos munkahelyen dolgoznak, fokozottan ügyeljenek füleik védelmére. Még a rövid ideig tartó zajos környezetben végzett munka is vezethet halláskárosodáshoz. A krónikus zajártalom kezdetben fülzúgáshoz, fülcsengéshez, végül sok esetben süketséghez vezethet. Ugyanez vonatkozik azokra, akik túl hangosan hallgatják a zenét a fülhallgatón, vagy gyakran vesznek részt hangos koncerteken. Vegyük lejjebb a hangerőt, vagy használjunk valamilyen fülvédő eszközt, például füldugót, ezzel csökkenthetjük a maradandó halláskárosodás esélyét.

Felhalmozódó fülzsír

A fülzsír termelődése normális folyamat, melyel szervezetünk a hallójáratot védi. Viszont bizonyos esetekben előfordul, hogy a viasz beszorul a hallójáratba, ezzel elzárja az utat, melynek következtében a hanghullámok nem tudnak teljesen eljutni a dobhártyához. Ilyenkor a dobhártya nem tud megfelelően működni, ettől érzékelhetően csökken a hallás. A fül biztonságos tisztítása érdekében látogassunk el egy szakorvoshoz, aki gyorsan és fájdalommentesen eltünteti a problémát okozó felesleges fülzsírt.

Középfül fertőzések

A fül dobját elárasztó baktériumok könnyen utat engednek fertőzések kialakulásának. A középfül tartalmaz egy átjárót a torok hátsó részén, ezért sokszor megfázás esetén a fertőzés átterjed a hallószervekre is. Ilyenkor a váladék felhalmozódása kezd betörni ebbe az átjáróba a fül és a torok között, ez okozza a halláscsökkenést. A folyadék nyomást okoz, mely akár a dobhártya szakadásához is vezethet. Megreped a füldob, vér és genny szivárog a fülből, ez pedig fájdalommal jár. A fülgyulladás általában antibiotikummal kezelhető, a dob magától meggyógyul, de néha műtétre van szükség annak helyreállításához.

Segítség

Ha átmeneti halláskárosodást tapasztalunk, a legjobb felkeresni egy fül orr gégészt. Némi idő, teszt és vizsgálat után az orvos felállítja a diagnózist, majd ellát minket a megfelelő, gyógyuláshoz vezető instrukciókkal.

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák