Az építőmunkások több mint fele halláskárosodásban szenved

  • 09.06.2019
  • Trestyén Zsófia

A majdnem húszezer alany bevonásával végzett kutatás azt állítja, hallásra ártalmas szakmának számít az építőipar.

Az amerikai építőmunkások 55%-ának halláskárosodása van – mutatta ki egy tanulmány.

A vizsgálatban a halláskárosodás előfordulási aránya gyorsan nőtt, a 65 év alattiaknál 86,4%-ra a 45 éveseknél kimutatott 16,1%-ról.

A halláskárosodás megoszlása az etnikumok tekintetében a következően alakult: az afroamerikai munkavállalók körében 30,2%, a spanyolok 49,5%, az ázsiaiak esetében 56%, a kaukázusi és alaszkai vagy indiai osztályba soroltak körében pedig 61,7%.

A nemek aránya

A nőknél sokkal kevésbé valószínű, hogy halláskárosodást szenvednek, mint a férfiak. A nők 22,8%-ának volt halláskárosodása, míg a férfiaknál 60,9%. A kedvezőbb halláskárosodási arány magyarázata nőknél az, hogy kevésbé gyakori hangos vagy nagyon hangos zajnak való kitettségük.

A munka időtartama

A munkaévek hosszúsága jelentősen megnövelte a hallásromlás kockázatát. Azoknál a munkavállalóknál, akik több mint 30 éve építőipari munkások voltak, 3,8-szorosa a halláskárosodás kockázatának, mint azoknál, akik kevesebb, mint 10 éve dolgoztak építkezésen.

A zajnak való kitettség

A hangos vagy nagyon hangos zaj is jelentősen összefügg a halláskárosodással, amelynek kockázati aránya 1,20 volt a munkaidő 90%-át meghaladó zaj esetén.

Egyéb kockázati tényezők

A szerves oldószerekkel való foglalatoskodás szintén jelentős mértékben összefügg a hallásvesztéssel.

A tanulmányban mind a jelenlegi, mind a már leszokott dohányzóknál jelentősen megnövekedett a hallásvesztés kockázata, mint azok, akik soha nem füstölögtek.

Nagyobb kockázat az építőmunkások számára

Az építőipari munkások körében a halláskárosodás kockázata lényegesen magasabb volt, mint egy 80 dBA feletti zajszintnek kitett ipari munkás esetében.

A tanulmány több mint 19 ezer munkavállaló mintáján alapult, akik részt vettek az építési szakmák orvosi szűrőprogramjában (BTMed).

Az audiometrikus vizsgálatokat 500-8000 Hz frekvenciákon végezték.

Forrás: American Journal of Industrial Medicine

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák