Egészséges táplálkozással csökkenthető a halláscsökkenés kockázata

  • 28.05.2018
  • Jáksó Nóra

Az egészséges étrend mérsékelheti a nőknél a halláskárosodás rizikóját. A bostoni Brigham és Női Kórház kutatói új, 22 év adatait átölelő tanulmányukban megállapították, hogy az olyan étrendek, mint a DASH és az AMED, 30 százalékkal csökkenthetik a mérsékelt vagy annál súlyosabb hallásromlás kockázatát. Ezt azoknál a nőknél mutatták ki, akiknek az étrendje a legjobban hasonlított ezekhez a táplálkozási mintákhoz.

Az AMED (Alternate Mediterranean diet) azaz alternatív mediterrán étrend fő összetevői az extra szűz olívaolaj, a gabonák, a hüvelyesek, a zöldségek, a gyümölcsök, a magvak, és a hal, valamint a mérsékelt alkoholfogyasztás is megengedett.

A DASH étrend (Dietary Approaches to Stop Hypertension), melynek célja a magas vérnyomás csökkentése a megfelelő étrend kialakításával, az Egyesült Államokban évek óta a legnépszerűbb és a legegészségesebb diéta, melynek segítségével a szívbetegség és a cukorbetegség kockázata is mérsékelhető. A DASH étrend zöldségekben, gyümölcsökben és alacsony zsírtartalmú tejtermékekben gazdag, sóban, zsírban, cukorban viszont szegény.

Nem csupán általános egészségi állapotunk javításáért, hanem hallásunk védelme érdekében is érdemes kiegyensúlyozottan táplálkoznunk.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák