Egyen jót, halljon jól!

  • 02.06.2019
  • Trestyén Zsófia

Az egészséges táplálkozás számos előnnyel jár. Egy amerikai tanulmány szerint a hallás megőrzésében is segít.

Az Amerikában végzett tanulmány azt állítja, hogy a halláskárosodás kialakulásának kockázatát is segíthet csökkenteni az egészséges táplálkozás a nők esetében.

A tanulmány a halláskárosodás és három különböző étrend közötti kapcsolatot vizsgálta.

  • Az alternatív mediterrán étrend (AMED), amely főleg gyümölcsökből, zöldségekből, hüvelyesekből, babból, diófélékből, olívaolajból, halból és tenger gyümölcseiből áll. Ez az étrend alkalmanként megengedi az édességeket és a vörös húsokat, valamint a sajtokat és a joghurtokat.
  • A diétás táplálkozási módszer, melynek célja a magas vérnyomás megállítása (DASH). Ez az étrend gyümölcsökből és zöldségekből áll, lehetővé teszi a tejtermékek, a hús, a baromfi és a halak mérsékelt fogyasztását és alacsony zsírok, olajok és édességek bevitelét.
  • A végső alternatív étrend, ami az egészséges táplálkozás-index 2010 elnevezést kapta (AHEI-2010), és amely hasonló a két másik, előbbi étrendhez.

A tanulmány megállapította, hogy azoknál a nőknél, akik szigorúan követték az AMED és DASH étrendeket, 30%-kal csökkent a halláskárosodás kockázata, azokkal a nőkkel ellentétben, akik nem követték ezeket az étrendeket. A vizsgálat nem talált meglehetősen egyértelmű összefüggést a 2010-es étrend és a hallásvesztés kockázata között, de a kutatás néhány eredménye azt jelzi, hogy ez a diéta csökkentheti a hallásvesztés kialakulásának kockázatát is.

„Az étkezés kedvezően járul hozzá az általános egészséghez, és segíthet a halláskárosodás kockázatának csökkentésében is” – mondta Dr. Sharon Curhan, a tanulmány vezető szerzője, aki epidemiológuskén dolgozik egy kórházban, Bostonban.

A tanulmányról

A felmérés során 81.818 25-42 év közötti nőket vizsgáltak meg 1988-ban. A vizsgálat 22 évig követte a résztvevőket. A résztvevőkkel kérdőíveket töltettek ki az étrendjük betartásáról és a hallásképességük értékeléséről.

Forrás: hear-it.org

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák