Ételek a hallás egészségéért: a vitaminok ereje

  • 13.08.2014
  • Varga Zsófia

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint az amerikaiak majdnem fele naponta szed vitaminokat vagy valamilyen táplálékkiegészítőt. Az idősebb nők manapság több kalciumpótlót vesznek be, mint korábban. A fogyasztásról szóló jelentések becslései szerint a kiegészítőkkel foglalkozó cégek 27 milliárd dollár bevételre tesznek szert.

A vitaminok fontosak az általános egészséghez, és bizonyos fajtái - mint a cikkben felsoroltak - különösen jót tesznek a hallás egészségének.

C-vitamin

A C-vitamint antioxidánsnak tekintik, ezért úgy vélik, segít megakadályozni a csigában lévő szőrsejtek károsodását. Az erős immunrendszer is rengeteget számít a fertőzések elleni küzdelemben, beleértve a belső fület érintőeket.

Hatékonyabban megelőzhető a zaj okozta halláskárosodás. A University of Michigan Kresge Hearing Research Institute tudósai készítettek tanulmányt 2008-ban egy A, C és E vitaminból, valamint magnéziumból álló koktél használatával. Ezt a vitaminkoktélt laboratóriumi vizsgálat során állatoknak adták, melyeket aztán zajos környezetnek tettek ki. Megállapították, hogy 80%-uk nem szenvedett zaj okozta halláskárosodást. A kutatók már folytatnak olyan vizsgálatokat is, melyekben embereken alkalmazzák ezt a vitaminkoktélt.

Elsősorban a citrusféléknél jellemző a magas C-vitamin tartalom, mint a narancs vagy a grapefruit.

E-vitamin

Amellett, hogy antioxidáns, az E-vitamin javítja a vérkeringést. Beleértve a belső fül szőrsejtjeihez futó erekben lévő keringést. Akárcsak az általános egészségi állapothoz, a hallás megfelelő működéséhez is elengedhetetlen a jó keringés.

E-vitaminban gazdag a mandula, a napraforgó olaj és a mogyoróvaj.

D-vitamin

A D-vitamin felelős a csontok egészségéért, így a belső fül apró csontjainak épségéért is. A D-vitamin hiánya okozhat csontritkulást, abnormális csontnövekedést a belső fülben pl., ezúton vezethet hallásvesztéshez és siketséghez.

Sokféle hal (lazac, tonhal, makréla) és a tej tartalmaznak D-vitamint.

B12 vitamin

Tanulmányok igazolják, hogy a B12 vitamin hiánya fokozza a zaj okozta halláskárosodás esélyét és a fülzúgás, fülcsengés kialakulását. A The American Journal of Clinical Nutrition 1999 márciusában közzétett kutatása azt mutatja, hogy a B12 vitamin hiánya - különösen alacsony folsav szint mellett - is felelős a presbycusis, vagyis a korral járó halláscsökkenés kialakulásáért.

A napraforgómag, a spenót és a mandula gazdag B12 vitaminban.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a vitaminhiány hozzájárulhat a különböző egészségügyi problémákhoz. A kiegyensúlyozott étrend a legjobb módja annak, hogy kellő mennyiségű tápanyagot vigyünk be szervezetünkbe a hatékony működéshez. Mielőtt bármilyen vitamint vagy táplálékkiegészítőt szednénk, kérdezzük meg róla háziorvosunkat.

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák