Éves ellenőrzések és a halláskárosodás

  • 26.11.2014
  • Varga Zsófia

Bár a halláskárosodás többnyire elengedhetetlen része az öregedés folyamatának, győződjünk meg róla rendszeresen, hogy egészséges e még a hallásunk. Ehhez nagyon jó megoldás lehet, ha évente járunk ellenőrzésre. A fülek épsége jó mutatója lehet más egészségügyi problémáknak.

Nem minden hallásvesztés egyforma. A szenzori-neurális hallásvesztés gyakran fordul elő, része az öregedés folyamatának. Ilyenkor a belső fül szőrsejtjei sérülnek. A vezetéses hallásvesztés ezzel szemben gyakran kezelhető, retusálható a normál hallás. A hallójárat vizsgálata után az orvos meghatározza a halláscsökkenés okát, pl. túlzott fülzsír, folyadék felhalmozódása, megfázás, fertőzés, perforált dobhártya vagy jóindulatú daganat. Ezután javaslatot tesznek a probléma orvoslására.

Ha gondunk akad a hallásunkkal, az jelezhet valamilyen más betegséget. Egy nemrég kezdődött fülcsengés, fülzúgás jelezhet magas vérnyomást. A tinnitus alapból egy olyan kóros állapot, melyet jellemzően a belső fül károsodása eredményez, azonban vannak esetek, amikor a magas vérnyomás okozza.

A hallás éves vizsgálata különösen fontos, mivel jelezhet más betegséget, mint a szívbetegségek, cukorbetegség stb. A belső fül szervei mutatói a jó vérkeringésnek, ezáltal jelzik más betegségek lappangását.

Ha az orvosunk valamilyen problémát észlel a hallásunknál, minél előbb kezdjük meg annak kezelését. Kutatások szerint az emberek átlagosan hét évet várnak a baj felfedezése után, mire elkezdik kezelni betegségüket. A kezeletlen hallásvesztés károsíthatja az agy azon képességét, hogy értelmezze a hangokat. Ezt azonban könnyen orvosolni lehet egy hallókészülékkel.

A kezeletlen halláskárosodás számos más érzelmi és fizikai problémához vezethet, melyek hátrányosan befolyásolják az életminőséget. Ezek lehetnek a depresszió, szorongás, harag, kimerültség, stressz, szociális elszigeteltség, csökkent éberség és ezekkel együtt csökken az ember személyes biztonsága, romlik a memória, nehezebben tanulunk.

A fülek nagyon jól megmutatják egyes betegségek kialakulását, hatással vannak az általános egészségre és a jólétre, ezért vigyázzunk rá, rendszeresen vizsgáltassuk meg magunkat.

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák