Helyrehozhatóak lesznek a belső fül károsodásai?

  • 02.08.2015
  • Trestyén Zsófia

Washingtoni kutatók azon dolgoznak, hogy visszahozzák az elvesztett hallás képességét. Túlságosan futurisztikus az elképzelésük? Tanulmányukból kiderül!

A madarakkal és a kétéltűekkel ellentétben az emlősök elvesztett hallását nem lehet ”visszaállítani”. Az emberek hallásáért a belső fülben található sejtek felelősek, ezek továbbítják a jeleket az agynak a fejlődés korai szakaszában, és nem lehet rajtuk javítani, ha betegség, sérülés vagy öregedés miatt elvesztették ezt a képességet.

A Washington Orvostudományi Egyetemen tudósai St. Louisban egereket tanulmányoztak, a megfigyeléseik szerint két molekula együttesen felel a belső fül megfelelő fejlődéséért. Ha ez a két molekula nem áll rendelkezésre egy embriónál, akkor nem termelődik elegendő sejt ahhoz, hogy a csiga vagy latinul cochlea – a belső fülben található szerv – hiánytalanul kifejlődjön, ennek a folyamatnak a végeredménye a halláskárosodás.

"Ahhoz, hogy képesek legyünk egyszer helyreállítani a hallást, először a csigában található érzékelő szőrsejteknek kell képesnek lenniük a regenerálódásra,"- mondta Dr. David M. Ornitz, a fejlődésbiológiai intézet professzora. "Ha a belső fül sérült a madaraknál és a halaknál, akkor a belső fülben található progenitor sejtek természetes úton regenerálódnak, ezzel helyettesítve a szenzoros sejteket. De az emlősöknél ez a folyamat jóval bonyolultabb, mivel jobb hallással rendelkeznek, mellyel szélesebb skálán mozgó hangokat tudnak érzékelni. Azonban úgy gondoljuk, hogy képesek leszünk regenerálni az érzékelő szőrsejteket a hallás javítására, vagy a már elvesztett a képesség visszahozására."

A tanulmányban, Ornitz és kollégái kimutatták, hogy a belső fül fejlődése az egereknél két molekula jelenlététől függ, ezek az úgynevezett FGF9 és FGF20 molekulák. Normál esetben ezek a molekulák az egér embrió fejlődésének 11. napján jönnek létre – a 20 napos fejlődési szakaszban. Az ezt követő két-három napban, a két molekula közvetlen elkezdi növelni a progenitor sejtek számát. Ezután a 14. embrionális napon a progenitor sejtek létrejötte megáll.

"Az emlősöknél, beleértve az egereket és az embereket a szenzoros progenitor sejtek száma rögzített," mondta Sung-Ho Huh, fejlődésbiológia oktató. "Ez a szám határozza meg a sejtosztódást, illetve a sejthalált a fejlődés korai szakaszában. Egereknél ez körülbelül a 11. és a 14. embrionális nap után következik be, itt a fejlődés lezárul, a sejtek száma annyi, ami erre az állapotra kialakult."

Halláscsökkenés akkor lép fel, amikor a belső fül szőrsejtjei sérültek, ezt leggyakrabban a hangos zaj, bizonyos típusú gyógyszerek és az öregedési folyamat okozza.

"Felfedeztük, hogy az FGF-jel felelős a csiga kialakításáért" - mondta Ornitz."Ezek az FGF-jelek utasítják a környező szöveteket, hogy hozzon létre egy tényezőt – ez a tényező egyelőre ismeretlen számunkra – de tudjuk, hogy ez szabályozza a progenitor sejtek növekedését. Továbbá tudjuk, hogy a progenitor sejtek száma növelhető, és ez a halláskárosodás helyreállításának egyik legfontosabb kulcsa."

Forrás: News Medical

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák