Hogyan kerüljük el a halláskárosodást?

  • 30.10.2014
  • Varga Zsófia

Sokan megtapasztalhattuk már, ha nem mindenki, hogy milyen az, amikor egy hangosabb koncert után zúg a fülünk. Bár ez nem is a mi hibánk igazából. A mai világban az emberek a fél életüket fülhallgatóval a fülükben töltik, hallgatják a sztereó hangszórókat, bömböltetik a tévét. A ma felcseperedő generációk számára látható a horizonton a halláskárosodás, sokakat fog közülük érinteni, ezért kezdjünk el minél előbb figyelmet fordítani erre.

A halláskárosodással úgymond elveszti az ember az intimitást, mert csökken a hallás élessége, és az arra irányuló képesség, hogy halljuk a háttérzajokat. A hallássérültek gyakran csak ülnek és bólogatnak udvariasan, hogy hatékony beszélgetőpartnerek tudjanak maradni. A betegség kezdetén ugyanis túl sokszor kénytelenek feltenni a kérdést: „Mi van?!”. Egy másik szerencsétlen aspektusa a hallásvesztésnek, hogy azokat érinti, akiknek a zene és a hang többet jelent, mint bárki másnak. Ami még rosszabb, hogy leggyakrabban az üzletekben kapható fülhallgatók kényszerítik arra a használóikat, hogy növeljék a hangerőt a zene tisztább hallásáért.

Félő, hogy ezek tudatában mire számíthatnak a ma felnövekvő korosztályok. Először elveszítik képességüket, hogy hallják a magas frekvenciájú hangokat. A különböző fajtájú hangok a különböző frekvenciájú hangok felfogásában szerepet játszó szervekben okoznak károkat. Ez egy kicsit ijesztő lehet zenei élmény szempontjából, mivel jelentős torzítást eredményez. Még akkor is, ha az ember a kedvenc zenéjét hallgatja, nem hangzik ugyanolyan jónak, mint korábban.

Szóval, mit is tehetünk a füleinkért, melyek évmilliók alatt fejlődtek, hogy segítsék a kommunikációt és a veszélyre utaló hangok észlelését? Itt az ideje, hogy a kezünkbe vegyük az irányítást. Minden meghallgatott, hangosabb zene vagy bármilyen hangos hang elvesz valamennyit a hallásunkból, kevés zajexpozíció is nagy változást okozhat. Íme néhány tipp a hallásvesztés megelőzésére:

Használjunk okosan a füleinket!

A hangos zene jó, sőt, nagyon jó. De azért győződjünk meg róla, hogy megengedhetjük-e magunknak a nagy hangerőt, és egyáltalán megér-e annyit. Ez valami olyasmi, mint a kalóriák számolgatása, csak ezt decibelben mérjük. Soha ne pazaroljuk a hallásunkat légkalapácsokra és teherautókra. Persze, túléljük, ha hangos zajokat hallunk, de hosszútávon nem tanácsos.

Vizsgáltassuk a hallásunkat!

Unalmasan hangzik, de ez az egyetlen módja, hogy felmérjük a fülünkben történő változásokat. Menjünk el időnként ellenőriztetni úgy, mint mondjuk a szemünket vagy a fogainkat. A rendszeres vizsgálat sok problémától kímélhet meg minket.

Használjunk zajszűrős fejhallgatót vagy hangszigetelt fülhallgatót!

Sokan veszélyes mértékig felhangosítják a zenelejátszójukat a háttérzajok miatt, mert anélkül nem hallanák tisztán a teljes dinamikus tartományt, ehhez szükség van egy megfelelő jel-zaj arányra. Ahelyett, hogy felnyomnánk a hangerőt, ugyanazt a hatást könnyen elérhetjük a háttérzaj csökkentésével. Ehhez nyújthat segítséget a hangszigetelt fülhallgatót vagy a zajszűrős fejhallgatót!

Vegyük a „fűnyíró tesztet”!

Ha bármit hangosnak hallunk, az minden bizonnyal hangos is, ilyenkor használni kell valamilyen hallásvédő felszerelést, pl. füldugót. A fűnyíró-hangos zene normál szinten való hallgatásához keressünk olyan füldugót, mely csak az adott, káros frekvenciákat szűri ki, de többé-kevésbé minden hangot csillapít valamilyen mértékben.

Ügyeljünk a génekre!

A genetika egyik legjobb megmutatója a családon belül örökölt halláscsökkenési hajlam. Tehát, ha a családban valakinek, például szülőnek, nagyszülőnek komolyabb halláskárosodása van, fokozottan ügyeljünk a saját füleink védelmére.

Szokjunk le a dohányzásról!

Igen, a dohányosoknak még jobban aggódniuk kell a hallásuk miatt. Nyilvánvaló, hogy a dohányzás valamennyire károsítja a hallást. Egy tanulmány eredményei szerint, a dohányosoknál 1.69-szer nagyobb eséllyel fejlődik ki hallószervi elváltozás, mint a nem dohányzóknál.

Ne felejtsük el lehalkítani!

Gyakran séta közben is hallgatunk zenét, ilyenkor a hangerőt a háttérzaj erősségének változásától függően feljebb vagy lejjebb tekerjük, miközben észre sem vesszük, hogy túl hangos. Próbáljuk meg, hogy mégis kicsit leveszünk a hangerőből, játszunk el a határokkal.

Forrás: wired.com

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák