Hogyan óvjuk hallásunkat Forma-1 és MotoGP futamokon?

  • 09.04.2017
  • Trestyén Zsófia

Aki volt már valaha Forma-1 vagy MotoGP futamon, pontosan tudja, hogy ezeken a pályákon fülsiketítő élményben lehet része. A motorsportok szerelmesei ezeket a hangokat fantasztikusnak találják. A pályán jelentkező zaj gyakran olyan hangos, hogy meg is fájdulhat tőle az ember füle, de akár tartós halláskárosodást is szenvedhetnek a rajongók. Ha nem akarnak így járni, olvassák el, hogyan védhetik meg fülük épségét a bőgő motorok között!

Forma-1 és MotoGP: fülsiketítő élmény

A motorversenyek a pálya mentén könnyedén előidéznek akár 130 decibeles zajt is. Ez azonnal és véglegesen károsíthatja az ember hallását.

TIPP 1: Ne üljön túl közel!

Csökkentheti a decibelek számát azzal, ha nem közvetlenül a pálya mentén foglal helyet. Szeretné tudni, hogy milyen hangos a környezete? Töltse le MusicSafe Check alkalmazást. Ez az alkalmazás megmutatja, hogy milyen hangos a zaj, amelyben tartózkodik. A program azt is jelzi, hogy mennyi időt tölthet el biztonságosan füldugó nélkül az adott zajban.

TIPP 2: Füldugó

Ha füldugóval felszerelkezve megy egy-egy ilyen eseményre, akkor jelentősen csökkenti az ártó decibelek számát. De melyik hallásvédelemi eszköz lesz a legalkalmasabb ezeken a rendezvényeken? Mivel a pályán jelentkező hang hangosabb, mint egy átlagos zenei fesztiválon, magasabb fokú védelem indokolt. Ha csak alkalmanként látogat ki ilyen versenyekre, akkor a kifejezetten munkavédelmi füldugót javasolnánk, amik magasabb fokú védelmet nyújtanak a decibelek tekintetében, mint mondjuk a motorosoknak kifejlesztett füldugók.

Amennyiben rendszeres látogatója a motorversenyeknek, akkor érdemes megfontolnia egy egyedi füldugó megrendelését. Ezeknél a védelmi fokozat egyedileg van kialakítva, s akár négy-öt évig is használhatóak.

TIPP 3: Tartson szünetet!

A belső fülünkben lévő több ezer apró szőrsejt teszi lehetővé számunkra a hallást. Ha rendszeresen tart füle számára egy kis szünetet, talál egy csendes helyet, ahol pihenteti, akkor a szőrsejtek helyre jönnek, és nem sérülnek meg tartósan, így megóvhatja magát a halláskárosodástól.

Forrás: alpinehearingprotection.com

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák