Hogyan segíthet a szója a hallásromlás megelőzésében?

  • 10.03.2019
  • Jáksó Nóra

A szójában található fehérje segíthet a korral járó halláscsökkenés megelőzésében.

A hallás romlása az életkor előrehaladtával igen gyakori az idősebb népesség körében. Az életminőségre is komoly negatív hatással járó halláscsökkenés előfordulása a szépkorúak 30-60 százalékát érinti.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a hallásromlás súlyossága összefüggésbe hozható a testtömeg-index és a derékbőség nagyságával, azaz egyáltalán nem mindegy hallásunk szempontjából, mennyi súlyfelesleget cipelünk magunkon. A hallásromlás szintén kapcsolatban áll a kettes-típusú cukorbetegséggel és a diszlipidémiával, azaz a károsan magas vérzsír- és koleszterinszinttel, mely a szív- és érrendszeri betegségek első számú rizikófaktora. Éppen ezért lényeges a hallásromlás megelőzésében, milyen életmódot folytatunk, mennyire étkezünk egészségesen, és milyen mértékben haladja meg a testsúlyunk az ideális értéket.

A szójában az egyik legnagyobb mennyiségben jelen lévő fehérjéről, a β-conglycininről (β-CG) egy japán tanulmányban megállapították, hogy fogyasztásával jelentősen csökkenthető az elhízás és a diszlipidémia rizikója. A β-CG gátolja a súlygyarapodást, csökkenti a vér koleszterinszintjét, káros vérzsírszintjét, valamint vérnyomáscsökkentő és érelmeszesedés ellenes hatással is rendelkezik, továbbá hatására javul a belső fül véráramlása, és csökken a káros hatású oxidatív stressz. Ezek a pozitív hatások mind fékezik a korral járó hallásromlás kifejlődését.

A tanulmány eredményei azt mutatják, hogy a szója egyik fő bioaktív vegyületének, a β-CG-nek a fogyasztása segíthet az elhízás és a korral járó hallásromlás gátlásában.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák