Hogyan védd a hallásod tandemugrás közben?

  • 29.07.2019
  • Jáksó Nóra

A tandemugrás egy vérpezsdítő élmény az extrém szórakozás kedvelőinek. A levegőben szárnyalás közben azonban nem csupán az adrenalinszint növekszik meg, hanem a halláskárosodás kockázata is.

Ha még sosem próbáltad a tandemugrást, de most ennek a gondolatával kacérkodsz, a veszélyek mérlegesénél nyilván az jut elsőként eszedbe, hogy könnyen összetörheted magad. Ám ennek elég csekély a valószínűsége, ha profi ejtőernyősre bízod magad. Ha hiszed, ha nem, a legnagyobb rizikója az ugrás során a halláskárosodásnak van.

Milyen kockázatokat rejt a tandemugrás a hallásodra?

A tandemugrás szuper élmény, ám igen nagy zajjal jár. Egyrészt a repülőgép vagy helikopter motorja bántja a fület, másrészt az erős szélzaj. Utóbbi annak köszönhető, hogy a kiugrás utáni szabadesés sebessége elérheti a 200-220 km/órát is.

Mikor 4000 méter magasságba emelkedsz, majd onnan kiugrasz, a légnyomásváltozás is gondokat okozhat. Mivel a magasban a légnyomás sokkal alacsonyabb, mint a földön, ezért felfelé haladva a külső, dobhártyára gyakorolt nyomás csökken, ugrásnál viszont növekszik, ahogy egyre közeledsz a föld felé. Minél nagyobb a nyomáskülönbség a külső hallójárat és a középfül, azaz a dobüreg között, annál súlyosabbak lehetnek a panaszaid. Szédülést okozhat továbbá a belső fül és a középfül közötti nyomáseltérés is. A nyomáskiegyenlítődés a külső hallójárat és középfül között a fülkürt segítségével történik. Ha nem vagy allergiás, és garat- vagy orrüreggyulladás miatt sincs elzáródva a fülkürt, akkor a barotrauma általában „csupán” fülfájdalommal és szédüléssel járhat, ám, ha a fülkürt elzáródott, akkor egy esetleges dobhártya szakadással is számolnod kell. Ez nem feltétlenül okoz tartós hallásromlást, ám igen nagy fájdalommal jár.

Hogyan védheted meg a hallásod tandemugrás közben?

Fontos, hogy ha éppen meg vagy fázva, be van dugulva az orrod, vagy fülgyulladással küzdesz, azaz a fülkürtöd nem funkcionál megfelelően, akkor inkább halaszd az ugrást a gyógyulás utánra.

A nagy napon pedig ne felejts el magaddal vinni egy pár profi füldugót, ami megvéd az erős zajoktól. Hidd el, semmit nem vesz el az élményből, csak még élvezetesebbé és biztonságosabbá teszi.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák