Hogyan veszélyezteti hallásunkat a csontritkulás?

  • 02.04.2017
  • Jáksó Nóra

A legtöbben tisztában vagyunk azzal, hogy a kor előrehaladtával csontjaink sűrűsége csökken, és megnő a csontritkulás kockázata. Ám a csontritkulás nem csupán a csontok egészségét érintheti, hanem a hallásunkét is.

Egy közelmúltban megjelent tanulmány szerint a csontritkulásban szenvedők körében nem kevesebb, mint 76 százalékkal nagyobb a hirtelen halláscsökkenés kockázata, ám a rizikó nőknél még ennél is nagyobb, 87 százalék! A hirtelen fellépő hallásvesztés pontosan azt jelenti, amit a neve is sugall: általában az egyik fület érintő, egyik pillanatról a másikra, vagy pár nap alatt bekövetkező halláskárosodás. Szinte minden hirtelen halláscsökkenés idiopátiás, azaz ismeretlen eredetű. Az esetek kis hányadában azonban, amikor a kiváltó ok beazonosítható, a csontritkulással való összefüggés egyértelműen kimutatható.

A csontritkulás és a hallásromlás közötti kapcsolatot már korábbi kutatások is feltárták, 2013-ban az Illinois Egyetem vizsgálata például, de jóval korábban, már 1972-ben is jelent meg erről tanulmány az American Journal of the Medical Sciences tudományos szaklapban.

A 2013-mas tanulmányban a kutatók rávilágítottak, hogy szoros összefüggés mutatható ki a csontritkulás és a középfülben található hallócsontocskák (kalapács, üllő, kengyel) demineralizációja – ásványianyag-vesztése – és a vezetéses halláscsökkenés között.

Mit tehetünk hallásunk megóvása érdekében?

Még ha orvosunk erre nem is hívja fel a figyelmet, ha csontritkulástól szenvedünk, tisztában kell lennünk azzal, hogy nem csupán csontjaink, hanem hallásunk egészségére is fokozottan ügyelnünk kell, és azonnal szakemberhez kell fordulnunk, ha hallásromlást tapasztalunk.

Hirtelen hallásromlás fellépésekor az esetek 50 százalékában spontán visszatérhet a hallás, de legtöbbször a hallás teljes vagy részleges visszanyeréséhez azonnali kezelésre van szükség, és a gyorsaság itt valóban kulcskérdés. A hallásvesztés után két-négy héten belül meg kell kezdeni a terápiát.

A kutatók szerint lehetséges, hogy a csontritkulás elleni gyógymódok és a csontok egészségének javítása a hirtelen halláscsökkenés kockázatát is csökkenti, ám ennek bizonyítására további kutatásokra van szükség. Mindenesetre ez egy újabb ok arra, hogy vigyázzunk csontjaink egészségére.

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák