Jóga, gyógyír a fülekre

  • 18.10.2015
  • Czicze Andrea

A mai világban, mikor gyógyszerek garmadája vesz bennünket körbe, sokan keresnek olyan alternatív gyógymódokat, melyeknek nincsenek mellékhatásai, vagy amelyek jól kiegészítik a hagyományos orvoslási eljárásokat. Ezen alternatív gyógymódok közé már a nyugati világban is egyre többen besorolják a jógát is. A jógáról úgy tartják, hogy rendszeresen végezve, amellett, hogy a hölgyek nagy örömére fiatalít és csodálatos alakot ad, segít sokféle testi és lelki betegség gyógyításában is. Felmerül a kérdés, hogy vajon kínál-e gyógyírt például fülgyulladás vagy hallászavar enyhítésére? A válasz pedig, igen. 

Fülünk egyre több környezeti és zajszennyezésnek van kitéve, megbetegedései pedig egyike a legfájdalmasabbaknak, halláskárosodás esetén pedig a legzavaróbbaknak. A jóga lelkes hirdetői, köztük egyre több orvos is, nem győzik hangsúlyozni, hogy a jóga során végzett izomlazító, nyújtó és tisztító gyakorlatok, valamint a speciális légzési technikák mennyire jótékony hatással vannak a szívre, a vérnyomásra és a vérkeringésre egyaránt. Talán meglepő, de a megfelelő vérkeringés a hallás szempontjából is nagyon fontos, hisz hallásunkban lényeges szerepet játszanak a belső fülben lévő kis vérerek és idegvégződések. 

Dr. Minakshi Welukar Indiában praktizáló orvos és szakíró, azon szakemberek egyike, aki le is írta a témával kapcsolatos nézeteit. Írásában kifejtette, hogy rendszeres jógagyakorlatokat végezve nemcsak a fül vérellátása, hanem a fülben lévő idegek működése is javítható. Ezt azzal magyarázza, hogy a gyakorlatok során megnő az oxigéndús vér áramlása a fülben, mely amolyan tisztítóként segít a méreganyagokat „kimosni” a gyulladt fülből, míg más jógagyakorlatok a fájdalom csökkentésében segítenek sokat. Véleménye szerint nemcsak a gyógyításban, hanem a fülbetegségek megelőzésében is fontos szerep jut a jógának. Bizonyított tény, hogy rendszeres gyakorlással javítható immunrendszerünk, és így fülünk védekező képessége is a fertőzésekkel szemben. 

Egyre inkább elfogadott az a nézet is, hogy a legtöbb betegségnek lelki háttere is van, és ezért a teljes gyógyulásért innen is harcba kell szállni. A fül megbetegedéseinek lehetséges lelki okaiként többek közt felsorolnak szorongást, haragot, félelmet, önértékelési zavarokat, féltékenységet stb. A jóga természetesen nem a lelki okok felderítésében, hanem azok leküzdésében segít. Legfőbb célja a testi és a szellemi erők felébresztése, belső békénk megtalálása, valamint testünk, lelkünk és tudatunk összekapcsolása. A gyakorlatok végzése közben olyan nyugalmi állapotba kerülünk, mely segít beindítani testünk öngyógyító folyamatait.

De vajon melyek azok a jógapózok, melyek valóban segítenek fülproblémáink gyógyításában? Íme egy lista, hogy mit érdemes kipróbálni:

  • Tadasana - Hegyállás
  • Trikonasana - Háromszögtartás
  • Padmasana - Lótuszülés
  • Dhanurasana - Íjállás
  • Bhujangasana - Kobra póz
  • Sukhasana - Nyúl póz
  • Bhramari pranayama - Méhecske légzés
  • Shunya mudra - Mennyország mudra
  • Jala Neti - tisztító orrmosás

Természetesen, ha ezek még mind kínaiul hangzanak, ne essen kétségbe, számtalan könyv és az internet is segítségünkre van, hogy a gyakorlatokat otthon is elsajátíthassuk, azonban persze az a legjobb és leggyorsabb mód, ha egy jógaoktató segítségével tanuljuk meg a feladatsorokat. Ehhez is, mint mindenhez az életben, idő, kitartás és gyakorlás kell, de ne adja fel, a gyógyulás és vele járó jobb közérzet nem fog elmaradni!

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák