Káros lehet a hallásra az erdőjárás?

  • 12.10.2018
  • Trestyén Zsófia

Igen, amennyiben az ember hivatásszerűen csinálja azt. Legalábbis egy amerikai tanulmány szerint.

Az erdőgazdálkodással és a fakitermeléssel foglalkozó emberek a nagy kockázatot vállalók besorolása alá esnek a foglalkozás körében elszenvedett halláskárosodási pakliban.

Egy amerikai tanulmány arra világított rá, hogy azoknál az embereknél, akik erdőgazdálkodással és fakitermeléssel foglalkoznak, és különösen az erdei faiskolák és az erdészeti termékek összegyűjtése a feladatuk, illetve azok, akik az erdészeti traktorok ágazatában helyezkedtek el, nagy a kockázata a foglalkozás okozta halláskárosodás kialakulásának.

Kockázati szektorok

Az erdei faiskolák és az erdészeti termékek összegyűjtése terén dolgozó munkavállalók körében a vizsgálat 36%-os halláskárosodást mutatott. A faanyagműveletek ágazatában a halláskárosodás előfordulási gyakorisága 22% volt. Emellett azoknál az egyéneknél, akik halászattal és állattenyésztési ágazatokkal foglalkoztak a nagyfokú halláscsökkenés előfordulási aránya 19% körüli volt.

Általában az erdészeti és fakitermelési iparágon belül a dolgozók több mint 21%-a hallásvesztést tapasztalt. A tanulmány szerint a mezőgazdasági, erdészeti, halászati és vadászati ágazatban az átlagos előfordulási arány 15% volt.

A kockázat a korral nőtt

A halláskárosodás kockázata jelentősen nőtt a dolgozók korának emelkedésével – a tanulmány szerint. A 26-35 éves korosztályban a halláscsökkenés kialakulásának kockázata kétszerese a 18-25 éves korosztályéhoz képest. Ez az arány a 66-75 éves korcsoportba eső alanyoknál majdnem 24-szeresére emelkedett a 18-25 éves korosztályhoz képest.

A foglalkozási halláskárosodást általában a túlzott zajkibocsátás okozza, és ezért tipikusan zaj-okozta halláskárosodásról beszélhetünk. A zaj a halláskárosodás egyik fő oka. A másik fő oka az öregedés, ami korral összefüggő halláskárosodást eredményez. Mindkettő az úgynevezett időszakos halláskárosodás, mivel a belső fülben lévő apró szőrsejtek károsodnak.

A tanulmányról

A tanulmányt 1,4 millió amerikai munkás audiogramját vizsgálva végezték el, ebből nagyjából 17.000 fő dolgozik a mezőgazdaság, erdészet, halászat és vadászat területén.

Forrás: hear-it.org

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák