Mi az összefüggés a bypass műtét és az idegi eredetű hallásromlás között?

  • 30.06.2019
  • Jáksó Nóra

A bypass műtét és az idegi, azaz szenzorineurális halláscsökkenés kapcsolatára már régóta felfigyeltek a kutatók.

A hirtelen bekövetkezett szenzorineurális halláscsökkenéssel gyakran találkoznak a fül-orr-gégész orvosok. A betegség kiváltó oka gyakran beazonosítható. Hátterében leggyakrabban bakteriális, vírusos vagy autoimmun gyulladás, érrendszeri, hormonális tényezők, gyógyszer mellékhatások, traumatikus események, baleset, sérülés vagy zaj okozta károsodás áll, de az is előfordul, hogy nem azonosítható be a kiváltó tényező.

A műtét az egyik legritkább kiváltó ok. Ám hallásromlás nem csupán hallószervet érintő beavatkozások szövődményeként alakulhat ki, hanem olyan, altatásban végzett műtéti eljárás is okozhatja, mint a bypass műtét. A bypass, azaz koszorúér műtét és a szenzorineurális hallásromlás közötti összefüggés régóta ismert, jóllehet ez idáig nem találtak rá magyarázatot.

A bypass, szaknyelven aorto-coronariás áthidalás műtéti eljárása során a szív koszorúerének elzáródott szakaszát egy érgrafttal, azaz a test más részéről eltávolított verőér vagy véna szakasszal hidalják át, így biztosítva a szívizomzat megfelelő oxigén- és tápanyagellátását.

Az elmúlt évtizedekben a szakemberek figyelmét egyre inkább felkeltette a nem fülészeti sebészi beavatkozások okozta hallásromlás előfordulása. Ezeknek a műtéteknek jelentős része bypass műtét. Az első ilyen esetet 1972-ben jegyezték fel, amikor is egyoldalú siketség lépett fel egy bypass műtét után. Ezt követően 1980-ban és 81-ben egy 7000 beteget kiértékelő amerikai tanulmány úgy találta, hogy a hirtelen bekövetkező szenzorineurális halláscsökkenés 1000 bypass műtéten átesett emberből 1-et érintett, azaz 0,1%-os volt a gyakorisága. Egyes újabb felmérések szerint azonban ennél jóval nagyobb, 10-15% is lehet az előfordulási aránya. Azt is megállapították, hogy az érintett betegek többsége olyan idősebb korosztályokba tartozó férfi, akiknek már korábban is kimutatható szív- és érrendszeri betegsége volt. Az esetek kevesebb mint felében állt helyre részlegesen a normál hallás, és sajnos az is gyakori, hogy a hallás egyáltalán nem vagy csak csekély mértékben javul.

Mivel az összes bejelentett eset általános vagy spinalis, azaz gerinc közeli altatás során történt, az egyik lehetséges magyarázat a hallásromlásra az altatás során a véráramlásban bekövetkezett ingadozás is lehet. Gyakran okolják a dinitrogén-oxid altatógázt is, mely nagyon magas nyomást eredményez a belső fülben. Ám a halláskárosodás olyan műtéteknél is előfordult, ahol nem használták ezt a gázt. Hiába a vizsgálatok, tanulmányok, az orvosok eddig csak találgatnak, miért lehet a bypass műtét egyik súlyos szövődménye a hallásromlás.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák