Mitől védheti hallásunkat a fokhagyma?

  • 10.07.2016
  • Jáksó Nóra

Köztudott, hogy a fokhagyma erősíti az immunrendszert, támogatja az emésztőrendszer egészségét, és segíthet távol tartani a keringési betegségeket, no meg persze a csókra vágyókat és a hiedelmek szerint a vámpírokat is. A közelmúltban újabb egészségvédő hatását fedezték fel.

Először 2012-ben, egy török kutatásban mutatták ki, hogy a fokhagyma gyengíti a gentamicin-szulfát nevű aminoglikozid antibiotikum halláskárosító hatását. A gentamicin-szulfát több nem kívánatos mellékhatással rendelkezik, ezek közé tartozik ototoxikus (halláskárosító) tulajdonsága is. A gyógyszer elősegíti a belső fülben a szabad gyökök termelődését, melyek akár el is pusztíthatják a hallószőr-sejteket. A kutatási eredmények 2016-ban ismét megerősítést nyertek.

A kutatók a fokhagyma három fő hatóanyagát vizsgálták: az S-allil-merkapto-ciszteint (SAMC), a diallil-szulfidot (DD), és az S-allil-ciszteint (SAC). Úgy találták, hogy ezek az összetevők, különösen a SAMC és a DD segíthetnek megvédeni a hallószervet, egészen pontosan a belső fül sejtjeit az antibiotikum-kúra nemkívánatos hatásaitól. Mindez azt sugallja, hogy érdemes lehet a fokhagymát a mindennapi étrendbe csempészni, különösen aminoglikozid antibiotikum-kúra idején, mivel antioxidáns hatásánál fogva védelmet nyújthat a gyógyszer által kiváltott sejtkárosító oxidatív stressz ellen.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák