Speciális étrenddel fékezhető az örökletes hallásromlás?

  • 05.12.2016
  • Jáksó Nóra

Ezerből egy újszülött nagyfokú halláskárosodással jön világra. Minden második babánál örökletes tényezők állnak a háttérben, leggyakrabban a Connexin 26 gén mutációja, melynek egyik következménye, hogy a belső fülben megnő a hallószőröket károsító szabad gyökök mennyisége és az oxidatív stressz. Ez a genetikai mutáció – mely a gyermekkori siketség leggyakoribb okozója - kezdetben semmilyen hallásproblémát nem okoz, így a legelső hallásteszteken is rejtve marad. Ezért fontos a genetikai szűrővizsgálat a halláskárosodás korai felismerésében.

A Michigan Egyetem új kutatásának eredményei azt sugallják, hogy ezt az örökletes hallásromlást fékezni lehet antioxidánsokban gazdagabb táplálkozással. A speciális táplálkozási formulát Dr. Josef Miller, a Michigan Egyetem professzora fejlesztette ki. A vizsgálatokban a béta-karotin (az A-vitamin elővitaminja, mely a szervezetben alakul A-vitaminná), a C és az E-vitamin, valamint a magnézium fokozott bevitelével a születés előtt és az után, mérsékelni lehetett az oxidatív stresszt, s ezáltal sikerült megvédeni a hallószőröket, és lassítani az örökletes hallásvesztés folyamatát.

A különféle mutációk azonban másként reagálhatnak a megnövelt antioxidánstartalmú étrendre, mely más mutációk esetén a halláscsökkenés folyamatát felgyorsította. Ám a Connexin 26 mutációjánál nem csak lassította a hallásromlást, de kismértékben korrigálta a hallásküszöböt is.

A kutatók remélik, hogy a közeljövőben az antioxidánsokat hatékony kezelési lehetőségként lehet bevetni az örökletesen halláskárosodott gyerekeknél. Ugyanakkor a Michigan Egyetem egy 2015-ös tanulmányában már beszámolt arról, hogy egy kisfiúnál, aki szintén Connexin 26 mutáció okozta halláscsökkenésben szenvedett, az antioxidánsok fogyasztása és a hallásromlás lassulása között kapcsolatot találtak.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák