Szilveszterkor is vigyázz a hallásodra!

  • 26.12.2018
  • Jáksó Nóra

Akár bulizással, akár tűzijátékkal búcsúzol az óévtől, és köszöntöd az új esztendőt, a hallásod védelméről ne felejts el gondoskodni. Hallássérülten is légy körültekintő, válassz kevésbé zajos szórakozóhelyet, hogy a Szilveszter éjszakád ne egy káosz legyen, hanem az év legélvezetesebb eseménye.

Óvjad a hallásod füldugóval

Akár koncertre, buliba, vagy tűzijátékra indulsz Szilveszterkor, előtte mindenképpen szerezz be jó minőségű füldugókat. Ne feledd, hogy minden 85 dB feletti zajforrás a hallásromlás kockázatával jár attól függően, mennyi ideg vagy kitéve neki. A tűzijátékok gyakran elérik, de akár túl is lépik a 150 decibeles hangerőt, és a koncerteken sem marad a biztonsági tartományban a zajszint, ezért nem érdemes kockáztatni. Ha attól félsz, hogy a zenei élménytől megfosztana egy füldugó, válassz profi hallásvédőt, mint amilyen az Alpine PartyPlug Pro Natural, amivel úgy védheted a hallásod, hogy közben a zenei élmény tökéletes marad. Hallássérülten a hallókészülék helyett viselj füldugót vagy fültokot a tűzijáték idejére.

Készítsd fel a hallókészüléked a programokra

Hideg időben könnyen lehűl a hallókészülék, és az elemek is hamarabb lemerülnek, ezért mindig legyen nálad tartalék elem. Ráadásul a hideg-meleg hőmérséklet hatására pára csapódhat le a készüléken kívül, és belül is. Ezért a téli időszakban érdemes sűrűbben ellenőriztetni a hallókészüléket, és gondoskodni a páramentesítéséről is. Szabadtéri program esetén védjed a füled és a készüléked fülvédővel vagy sapkával, így megvédheted a hidegtől.

Fokozottan kell védeni a gyerekek hallását

A gyerekeknek még érzékenyebb a hallása, mint a felnőtteknek, ezért ha valamit hangosnak találsz, akkor biztos lehetsz benne, hogy az a gyermek hallására még kockázatosabb. Három éves kor alatt érdemes Alpine Muffy fültokkal védeni gyermeked hallását, három éves kor fölött ideális választást jelent az Alpine Pluggies Kids füldugó. Ezek a kiváló minőségű hallásvédők kényelmesek, nem allergizálnak, és úgy óvják a hallást, hogy közben nem szigetelnek el a külvilágtól, azaz a beszéd továbbra is hallható marad.

Ezekkel az óvintézkedésekkel nyugodtan szórakozhatsz, nem kell tartanod attól, hogy a szilveszteri zajok kárt tesznek a hallásodban.

Forrás: healthyhearing.com

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák