Új felfedezés a fülcsengés kezelésére

  • 27.10.2019
  • Jáksó Nóra

Az agy gyulladásának csökkentése segíthet a fülcsengés és más, halláscsökkenéssel kapcsolatos rendellenesség kezelésében.

A hallásromlás világszerte az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma, mely közel 500 millió embert érint, és a fülcsengés egyik fő kiváltó tényezője lehet. Ma már tudjuk, hogy a halláscsökkenés gyulladást vált ki a hallási információk továbbításában és feldolgozásában szerepet játszó agyi területeken, ám azt még nem sikerült feltérképezni, miként járul mindez hozzá a fülcsengés létrejöttéhez.

Az Arizoniai Egyetem egyik legújabb tanulmánya szerint a zaj okozta hallásromlás összefüggésben áll a hallási információk feldolgozásáért felelős agyi területek – egészen pontosan az elsődleges hallókéreg – gyulladásával. A gyulladásban szerepet játszó molekula (TNF-α) gyógyszeres blokkolásával a kutatóknak sikerült a fülcsengés kialakulását megakadályozni. Az eredmények azt sugallják, hogy a hallásromlással összefüggő fülcsengés kezelésében az idegi gyulladás fontos terápiás célpont lehet.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák