Védd a hallásod, ha tudod!

  • 11.10.2015
  • Varga Zsófia

A halláskárosodásnak két fajtáját különböztetjük meg:

  • akut zajártalom
  • tartós zajterhelés

Akut zajártalom

Hirtelen bekövetkező, nagy erejű vibrációval járó akusztikus trauma. Az ilyen károsodás az esetek többségében maradandó. Kórházi kezeléssel a fizikai sérülések állíthatóak helyre, a halláskárosodás azonban teljesen ép dobhártya mellett is kialakulhat. A fülben található Corti-féle szerv apró szőrsejtjei sérülnek, és nem képesek regenerálódni. Ha ez a szerv leválik az alatta elhelyezkedő membránról, elveszíti vérellátását, ezzel pedig működését is. Amennyiben a leválás részleges, van esély keringést javító szerekkel a károsodás mérséklésére.

Tartós zajterhelés

Hosszabb ideig tartó, jelentősebb zajnak való kitettség (85dB felett) eredményezi az ilyen típusú károsodást. Ha a zajterhelés rendszeresen meghalad egy adott időtartamot (ez függ a decibelértéktől), nem képesek a hallószervek regenerálódni, ekkor alakulhat ki halláscsökkenés. Ennek elkerülése érdekében zajos környezetben viseljünk valamilyen hallásvédőt. A hallásunk védelmére rengeteg variációt találunk manapság. A legolcsóbb megoldás a szivacsos füldugó, ezeket azonban egy használat után higiéniai okokból kifolyólag érdemes eldobni. Vásárolhatunk speciális, szűrős füldugókat is, melyek tökéletesen illeszkednek, és filtereik által szelektíven szűrik a különböző frekvenciájú hangokat. Ezek mellett választhatjuk a fültokot megoldásnak, ezek a füleket körülölelve jelentős mértékben tompítják a környezet zajait.

Fontos megemlíteni, hogy hallásvédőket nem csak felnőtteknek, hanem gyerekeknek is vásárolhatunk, ráadásul ezek színesek, vidámak. A kicsik füleinek védelmét a szülőknek kell szem előtt tartani, hiszen ők nem mindig vannak tisztában a zajok okozta károkkal. A legkisebbek pedig gyakran nem adják egyértelmű jelét, ha zavarja őket a hangerő. A ma kapható hallásvédők ráadásul nem gátolják a kommunikációt, sőt, elősegítik, hogy tisztábban halljuk a beszédet.

A fülzúgás, más néven tinnitus, akkor sem múlik el, ha elkezdünk védekezni a zaj ellen, vagy már nem tartózkodunk hangos környezetben. Érdekes, hogy akkut halláskárosodásnál is tapasztalhatunk fülzúgást, tehát a süket fül is tud zúgni.

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák