Védd a hallásod ősszel és télen!

  • 17.10.2014
  • Varga Zsófia

Akár egészséges még a hallásunk, akár hallókészüléket kell használnunk, hogy jól halljunk, fontos megtenni néhány óvintézkedést ősszel és télen. A szakemberek hisznek benne, hogy a halláskárosodás egyik fő okozója a zaj. Kutatások szerint az USA-ban 26 millióan szenvednek zaj okozta halláskárosodástól.

Mi a biztonságos zajszint? Munkahelyeken az elfogadható decibelszint 85dB-ig tart, de ennél kevesebb az ajánlott. A munkaadók kötelesek valamilyen fülvédőt kiadni, ha ennél hangosabb zajszintet regisztrálnak.

A kerti gépek és a szabadidős játékok többnyire biztonságos zajszinten vannak regisztrálva. Egy tipikus levélfúvó ad ki 85dB-es hangot, egy motoros szán pedig általában 78dB-es. Bár előbbit gereblyére, utóbbi hótalpra cserélhetjük, de talán praktikusabb az effajta eszközök száműzése helyett megvédeni a hallásunkat, miközben fűnyírót, levélfúvót, szegélynyírót stb. használunk.

Számos módja van a hallás megvédésének a szabadban. A drogériákban és gyógyszertárakban kapható füldugók nem drágák, és többnyire 30dB-el csökkentik a zajszintet. Védik a fület a zaj okozta halláskárosodástól, illetve a csengő, gyakran fájdalmat okozó, hangos és hirtelen zajoktól. A zaj csökkentésére alkalmas, speciális fülvédők kényelmesebbek lehetnek, de ezek jellemzően drágábbak is, azonban érdemes rájuk egy kicsivel többet áldozni.

Ha hallókészüléket használunk, fontoljuk meg zajcsökkentő fejhallgató vagy fülvédő használatát, amikor tudjuk, hogy zajos környezetben leszünk. Mivel a hallókészülék felerősíti a hangokat, fontos megvédeni fülünket a további károsodástól. Legyünk óvatosak! A fejhallgató melegen tudja tartani a füleket a hideg téli hónapokban, viszont ilyenkor előfordulhat izzadás a viselés során, ha a nagy hideg beköszönte előtt is használjuk. A nedvesség pedig károsíthatja a hallókészülék érzékeny elektronikáját.

Egy másik módja a téli hónapokban történő hallásvédelemnek, hogy meleg sapkát teszünk a fejünkre, mely a fülünket is eltakarja. A tudósok sokáig nem hitték, hogy a fejünkön keresztül több hőt veszítünk, mint más testrészeinken. Ha melegen tartjuk a füleinket, jó eséllyel megakadályozhatjuk a fülfájást. Hallókészülék használók számára is javasolt meleg téli sapka viselete. A túlzott hő, hideg vagy nedvesség megrövidítheti az akkumulátor élettartamát.

Végül győződjünk meg róla, hogy helyesen táplálkozunk-e és rendszeresen mozgunk ebben a szezonban, amikor különösen fontos odafigyelni a szervezet egészségére. A szakértők szerint az egészséges halláshoz, csak mint a többi testrész esetében, elengedhetetlen a jó véráramlás és a megfelelő táplálkozás. Annak ellenére, hogy az öregedés következtében nagyobb eséllyel alakul ki halláskárosodás, tudjuk lassítani a folyamatot, ha vigyázunk magunkra.

Forrás: Healthy Hearing

Egészség

Szabadidő

Sport

50+

Kisgyermekek

Tinik

Celebek

Hallásvédelem

Állatvilág

Érdekességek

Infografikák